LIČNOST DANA

Majkl Marfi: Istinski prijatelj

Poručio je da SAD nikome neće dozvoliti da ponovo ruši ili razara BiH

Marfi: SAD stoje uz BiH. FENA

Nerma Ajnadžić

prije 3 dana

Ambasador SAD u BiH Majkl Marfi (Michael Murphy), na prijemu povodom 248. godišnjice nezavisnosti SAD, poslao je snažne poruke koje se tiču partnerstva i prijateljstva s BiH.

Podsjetio je na potpisivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, naglašavajući da je to bila važna prekretnica u odnosima BiH i SAD te da je taj sporazum zaustavio krvoproliće u BiH.

Mnogi su svjesni značaja pomoći ove svjetske sile jednoj maloj državi kakva je Bosna, zahvaljujući kojoj je dobar dio zemlje obnovljen, čime je vraćen djelić dostojanstva napaćenom stanovništvu.

Poručio je Marfi da SAD nikome neće dozvoliti da ponovo ruši ili razara BiH.

- Naše partnerstvo s BiH je i u dobru i u zlu. Već 30 godina se zajednički zalažemo kako bismo osigurali mir, održali ekonomski razvoj, ojačali demokratske institucije i izgradili mostove između dvije nacije. I dalje stojimo uz vas, dok se građani ove zemlje suočavaju s novim izazovima za budućnost kakvu zaslužuju za sebe, svoju djecu i unučad - rekao je Marfi.

I zaista, BiH nema većeg prijatelja i predanijeg partnera od SAD.

Majk Marfi rođen je u Ročesteru. Na poziciju ambasadora u BiH nominirao ga je predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden), a mandat je preuzeo u februaru 2022. godine.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.