KOMENTAR DANA

Uvaljivanje vrelog kestenja

Problemi s bh. savezima ne prestaju, a lijek ili ne vide ili neće da vide

Čelnici KSBiH: Težak zadatak pred njima. KSBiH

19.7.2024

Odavno je poznato da je većina bosanskohercegovačkih saveza u finansijskom rasulu. To nije nikakva tajna, ali je pomalo razočaravajuće da svi oni koji se busaju u prsa da pomažu svima i svemu ignorišu njihove probleme.

Posljednji u nizu dogodio se s Košarkaškim savezom naše zemlje, koji se nalazi u blokadi zbog velikog duga koji su nakupili, a koji datira još s početka prošlog desetljeća.

I šta sad? Naše omladinske reprezentacije će, u slučaju da se ovaj problem ne riješi, ostati bez prava nastupa na prvenstvima Starog kontinenta, koji su svojim radom i trudom zaslužili. Samo to stavite u kontekst od prije devet godina, kada je naša reprezentacija, predvođena Džananom Musom, osvojila zlato na prvenstvu za košarkaše do 16 godina.

Zamislite da oni nisu mogli otići na taj turnir zbog duga u kojem su najmanje učestvovali, ako su uopće i imali udio u konstantnom zaduživanju. Na novoj garnituri je da vadi kestenje iz vatre.

Sada se vi sastajte s političarima, sponzorima koji sve i da hoće da vam pomognu nisu u stanju, jer bi svaki vid uplate manji od potrebnog bio direktno blokiran u banci. A dugovi u tom slučaju još rastu i naš sport još više propada.

Na kraju, ko bi htio igrati za ovu reprezentaciju? Rukometaši odavno ovise o igračima koji sami sebi plaćaju troškove putovanja - je li sad tu "čast“ trebamo prepustiti i košarkašima? Šta se uopće nudi jednom sportašu koji dolazi iz Bosne i Hercegovine, koja prilika za napredak? I onda se čudimo, psujemo i blatimo kad obuku dres reprezentacije iz susjedstva, a niko da dovede one odgovorne da odgovore na pitanja. Pa da, svakako bi se "izmigoljili“ iz odgovaranja na njih. Kao i inače...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.