LIČNOST DANA

Kamala Haris: Hrabro na crtu Trampu

Rado ističe svoje indijske korijene

Kamala Haris. AP

26.7.2024

Kamala Haris (Harris) žena je koja će hrabro stati na crtu Donaldu Trampu (Trump) u borbi za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država. Svakako je ušla u historiju svojim dostignućima, a ukoliko bi pobijedila Trampa, o Kamali Haris kao prvoj predsjednici velike Amerike učit će djeca širom svijeta.

Ona je, 2020., postala prva Afroamerikanka, prva žena i prva osoba azijskog porijekla na funkciji potpredsjednice Sjedinjenih Američkih Država. To joj je otvorilo put za dalje. Kada ju je predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) predložio za kandidata za predsjednika SAD, nije nimalo oklijevala. Hrabro je pristala.

Kamala Haris imala je nevjerovatnu karijeru na putu do Bijele kuće. Iako je imala žestok nastup na prošlim demokratskim predizborima, gdje je kritikovala Bajdena da se protivio politici razvoženja crne djece školskim autobusima u većinom bijele škole 1970-ih, on ju je izabrao za potpredsjednicu.

Kamala Heris rođena je 20. oktobra 1964. godine u Oklendu, u Kaliforniji. Rado ističe svoje indijske korijene. Kćerka je Jamajčanina i Indijke, a jedne prilike je objasnila i značenje svog imena - cvijet lososa, što je simbol čistote i mudrosti u indijskoj kulturi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.