LIČNOST DANA

Dr. Senada Čaušević: Heroina u bijelom

Vrijedna doktorica velikog srca samo ove godine spasila je 20 pacijenata

Čaušević: Posao koordinatora iznimno je kompleksan. Fena

A. P.

9.8.2024

U Bosni i Hercegovini izvršena je prva transplantacija srca, što predstavlja veoma važan korak u zdravstvu. Time je definitivno postignuta velika prekretnica u medicinskoj historiji naše zemlje i ostvarena nova mogućnost za razvoj kardiovaskularne hirurgije u regionu.

Kantonalna bolnica Zenica je najuspješnija donorska bolnica u Federaciji BiH, zahvaljujući medicinskom timu s prim. dr. Senadom Čaušević na čelu.

Dr. Senada Čaušević obavlja posao koordinatora za transplantacije organa. Ona ističe da je taj posao iznimno kompleksan i zahtijevan, počevši od pronalaska donora, pristanka porodice i samog procesa transplantacije. Vrijedna doktorica velikog srca samo ove godine spasila je 20 pacijenata, koji su dobili priliku za novi, bolji i ljepši život.

- Kada imamo dijagnozu moždane smrti, a možemo iskoristiti organe, onda, bez obzira na to koliko je to teško nama i koliko je teško samoj porodici kazati da je neko njegov preminuo, mi moramo pitati, naša dužnost je da pitamo za pristanak za doniranje organa - objasnila je dr. Čaušević.

Dr. Senada Čaušević magistrirala je biomedicinske nauke godine na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Zenici, a trenutno radi kao anesteziolog, intenzivista i koordinator za transplantacije organa ove bolnice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.