LIČNOST DANA

Stef Kari: Varljiva mitraljeta

Najbolji šuter svih vremena se „zapalio“, pa riješio polufinale i finale

Kari: Donio zlato SAD. FIBA

12.8.2024

Kada se priča o najboljim košarkašima svih vremena, imena u rotaciji, više-manje, uvijek su ista. Spominje se Lebron, pa Džordan (Jordan), možda neko ubaci Brajanta (Bryant) ili O'Nila (O'Neal), ali rijetko ko u tu priču ubaci Stefa Karija (Steph Curry), najboljeg šutera svih vremena.

Varljiva mitraljeta je možda i najbolji opis Karija. Kako pomisliti da vas može apsolutno zatrpati neko ko uvijek igra nasmijan, za razliku od ostalih mrguda u NBA ligi. E, ako niste sigurni, onda pitajte Srbijance i Francuze kako to izgleda. Nakon što je izrešetao „Orlove“ i preokrenuo meč u polufinalu s devet pogođenih trojki i 36 poena, na red su došli Francuzi.

Meč je konstantno bio u egalu - Amerikanci pobjegnu, pa se Francuzi vrate. I tako je finale Igara izgledalo 37 minuta. Domaća selekcija se vratila, „Bercy“ arena je na nogama, a onda – šou u režiji Stefa Karija.

Četiri trojke, od kojih je jednu pogodio preko 224 centimetra visokog Vembanjame (Wembanyama), za gašenje svih nada i onda proslava u njegovom stilu. Poslao je cijelu Francusku na spavanje, a selekciji SAD donio peto uzastopno zlato na Olimpijskim igrama s 24 poena. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.