LIČNOST DANA

Dani Olmo: Pet do 12

Barcelona ga je jedva registrirala, a on joj je donio pobjedu

Olmo: Prvijenac za Katalonce. Platforma X

29.8.2024

Nigdje nije bolje kao kod kuće. Odnedavno to tvrdi i španski fudbaler Dani Olmo, koji se vratio u Barcelonu, čiju školu fudbala je prošao, a onda igrao za Dinamo Zagreb i Lajpcig prije nego što je ponovo obukao plavo-crveni dres.

I nije mogao zamisliti bolji debi. Priliku za igru dobio je početkom drugog poluvremena, a onda postigao sjajan gol za pobjedu katalonskog giganta. Otkako je zakoračio na travnjak Valekasa, Olmo je izluđivao fudbalere Rajo Valjekana i pokazao da će biti veliko pojačanje za ekipu koju od ovog ljeta vodi Hansi Flik (Flick).

Ipak, bajka Olma nije imala sretan početak. Barcelona je imala problema da ga registrira zbog finansijskog fer-pleja. Prodavala je igrače, ali ni to nije bilo dovoljno. Kada se činilo da će Olmo preskočiti i drugu utakmicu, Katalonci su pronašli rupu u zakonu – umjesto povrijeđenog Andreasa Kristijansena (Christiansen), prijavljen je Olmo, a sve uz dozvolu čelnika La Lige.

Olmo je doslovno registriran pet do 12. Na kraju, da njega nije bilo, Barcelona ne bi došla do drugog trijumfa u sezoni. Nakon što je odigrao fantastično Evropsko prvenstvo koje je osvojio sa Španijom, Olmo će sada biti jedna od glavnih zvijezda neke nove Barcelone.

Dani Olmo rođen je 7. maja 1998. godine u Teresi, u centralno-istočnoj Kataloniji. Dijamant koji je brušen u zagrebačkom Dinamu sada sija u Barceloni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.