LIČNOST DANA

Ismail Barlov: Šampion čelične volje

Ostvario historijski uspjeh osvojivši srebro na Paraolimpijskim igrama

Barlov: Obradovao cijelu naciju. Društvene mreže

6.9.2024

Reprezentativac Bosne i Hercegovine u paraplivanju Ismail Barlov (14) ispisao je historiju bh. sporta osvojivši prvu medalju u pojedinačnoj konkurenciji na Paraolimpijskim igrama.

Barlov je bio sjajan u utrci 50 metara prsno i zasluženo je osvojio srebrenu medalju. Obradovao je cijelu naciju koja je bodrila ovog hrabrog dječaka, a medalja oko vrata došla je kao potvrda godina truda i odricanja.

„Pazi šta sanjaš, možda se i ostvari“, glasila je poruka Amela Kape, Ismailovog trenera, nakon velikog uspjeha. Tako je i bilo. Ismail je sanjao medalju, a svoj san pretvorio je u javu. I da stvar bude bolja, historiju je ispisao dan pred svoj 14. rođendan. Dok je puhao svjećice s rođendanske torte, na vratu mu je visilo srebreno odličje.

Maleni Ismail veliki je sportista, s velikom dušom, rođen je s TAR sindromom, odnosno udovi mu se nisu dovoljno razvili, a riječ je o rijetkom genetičkom poremećaju koji karakteriziraju odsustvo radijusne kosti u podlaktici i dramatično smanjen broj trombocita. Međutim, hrabrom Ismailu ni to nije prepreka da bude sportista, radi ono što voli i, na kraju, dođe do medalje. Iako ima 14 godina, od ovog dječaka svi mogu mnogo toga naučiti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.