LIČNOST DANA

Danijel Duboa: Nokaut za titulu

Oborio je Džošuu i postao (opet) svjetski IBF prvak

Duboa: Sada je zasluženo vlasnik pojasa. Platforma X

prije 5 sati 29 minuta

Britanski bokser Danijel Duboa (Dubois) nokautirao je Entonija Džošuu (Anthony Joshua) i odbranio titulu svjetskog IBF prvaka.

Duboa će reći da nije odbranio titulu, već da ju je tek osvojio. I prije borbe je istakao da se ne osjeća kao pravi vlasnik pojasa koji je dobio nakon što ga se odrekao Ukrajinac Oleksandar Usik (Usyk). Možda je to bio i izvor Duboine prave snage koju je najbolje na svom licu osjetio njegov sunarodnjak Džošua.

Iako je, prema mišljenju mnogih, imao status favorita, Džošua je veći dio borbe proveo na podu. Već u prvoj rundi ga je jednom oborio Duboa, pa ponovo u drugoj, a već u trećoj ga je ozbiljno uzdrmao.

U četvrtoj se činilo da će uspjeti da se dozove, a onda je uslijedio fantastičan napad i kroše Duboe koji je odsjeo na Džošuinoj bradi. Doslovno ga je uspavao. Iako je Džošua pokušavao da se pridigne, posljedice Duboine „bombe“ bile su prejake da se vrati u borbu.

Sudija je odsvirao kraj, a Duboa digao pojas prvaka u zrak. Zasluženo. A sada najavljuje da dolazi po Usika i Tajsona Fjurija (Tyson Fury).

Danijel Duboa, zvani Dinamit, rođen je 6. septembra 1997. godine. Jedan je od najboljih teškaša svijeta, a sada je na skoru od 22 pobjede i dva poraza. Meč s Džošuom bio mu je prvi na kultnom Vembliju, a pamtit će ga dok je živ jer je dominantno slavio pred 96.000 duša.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.