AVAZ U POSJETI

Naš sin - istinska ljubav ili neizlječiva rana?

Umjetnost iz moje lične perspektive je da pričaš, radiš, pišeš, režiraš o stvarima koje su tebi bolne, rekao je reditelj Lazić

Detalj iz predstave. Dž. Vilajet

Dženita Vilajet

7.6.2024

Na daskama Sarajevskog ratnog teatra (SARTR) sinoć je izvedena predstava  "Naš sin" reditelja Patrika Lazića. Premijera ove predstave bila je 5. marta dok je sarajevska publika prvi put imala priliku gledati 4. juna tačnije prije tri dana. 

Sve se glasnije govori

Pun SARTR jedan je od pokazatelja da je ova predstava zaživjela i da je narod sve više gleda. 

Predstava obrađuje temu o kojoj se u bh. društvu sve glasnije govori. Tematika ove drame prikazuje nam bližu sliku života "drugih i drugačijih" te njihovu borbu za slobodu govora, izjašnjavanja i oblačenja. U tekstu koji je nastao iz stvarnosti vidimo borbu roditelja koji pokušavaju prihvatiti sina LGBT populacije, te same glavne licnosti u potrazi za razumijevanjem svojih najbližih. Predstava ostavlja jak utisak na gledaoce.

Publici u SARTR-u se obratila i ambasadorica Švedske. Dž. Vilajet

- Umjetnost iz moje lične perspektive je da pričaš, radiš, pišeš, režiraš o stvarima koje su tebi bolne, koje tebe muče i da se nekako sa njima izboriš - rekao je reditelj Patrik Lazić.

Samim tim svoju predstavu smatra i autorskim djelom jer ističe koliko je važno razgovarati.

Iskrena, dramatična, duhovita ali na trenutke i tragična priča o sinu koji traži razumijevanje roditelja ali istovremeno i priča o roditeljima koji misle da su pokusali sve, osim razgovora. Sama predstava ima za važnost da podstakne publiku da vidi širu sliku te potakne na važnost komunikacije.

Breme osuda

Na kraju same večeri, obratila se i Ambasadorica Švedske u BiH Helena Lagerlöf sa riječima podrške svima onima koji nose breme osuda, te se zahvalila SARTR-u na pozivu ali i očuvanju predstava kao dijela očuvanja kulturnih događaja.

U predstavi igraju Amar Ćorović, Dragana Varagić i Aleksandar Đinđić.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.