KAMERNI TEATAR 55

"Ja, Bosanac" ponovo pred sarajevskom publikom

Sa ispruženim dlanom sa srednjovjekovnog stećka, dočekujemo komediju koja preispituje ljubav Bosanca prema domovini

Najava predstave "Ja, Bosanac". Filter

FENA

15.6.2024

"Ja, Bosanac", komedija o nama koja je izazvala oduševljenje publike širom regiona, ponovo je pred vjernom sarajevskom publikom, saopćeno je iz udruženja Filter.

U Kamernom teatru 55, 20. juna u 20 sati, posljednji Bosanac, kojeg tumači Aldin Tucić i njegova žena Rasema Ćevljanovićka u interpretaciji Negre Čičić, zaigrat će komediju mentaliteta, žestoki kabare pun humora, provokacije i pjesme.

Sa ispruženim dlanom sa srednjovjekovnog stećka, dočekujemo komediju koja preispituje ljubav Bosanca prema domovini, da li otići ili ostati, ali i sve promjene koje su nam se zbile posljednjih nekoliko decenija.

"Ja, Bosanac“ je ozbiljna komedija iz provjerenog bh. komediografskog pera Indire Kučuk-Sorguč, o identitetu bosanskog čovjeka, njegovom konstantnom traženju i lutanju od kako je došao na ovaj svijet u zemlju trokuta i tronacionalnosti ali i zemlju koja geografski sliči srcu – Bosnu i Hercegovinu. Na tom mukotrpnom putu pronalaženja sebe on se opire svemu što je za njega novotarija, što njegov um ne može da shvati i što mu rascjepljuje ionako podvojenu ličnost.

U bogumilskoj dilemi: ostati u BiH kao jedini preostali endemski Bosanac ili otići u tu, kako kaže, „šatro Evropu“ i iznevjeriti svoj bitak, on odmah na početku predstave postavlja pitanje: „Ima li Bosanaca u Bosni ikako? Ko od prisutnih u sali ima bosanski pasoš?“

Rascjepkan u sebi i odgajan uz dominantnu majku Šerifu „ognjem i mačem“, posljednji bosanski bogumil prolazi kroz svoje djetinjstvo, mladost i zrelo doba

Gledajući u retrovizor svojih sjećanja uspoređujući to doba sa ovim današnjim, karikirajući i tradiciju i modernost, tražeći izlaz iz tog začaranog bosanskog trougla (majka-supruga-kćerka/ Evropa-BiH-Ex YU).

Ulogu Bosanca tumači izvanredni glumac mlađe generacije, komičar Aldin Tucić, koji igra i Bosančevu majku Šerifu kao i široki raspon likova koje možemo prepoznati sa današnje političke i estradne scene. Njegovu suprugu Rasemu, Evropljanku Ćevljanovićku, koja svira klavir i pjeva, i želi grčevito u Evropu, tumači sjajna Negra Čičić.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.