MOSTARSKA LEGENDA

U Pozorištu lutaka Mostar odigrana predstava “Legenda o rijeci Neretvi“

Riječ je o predstavi koja je prije nepunih deset dana imala svoju premijernu izvedbu

Pozorišta lutaka. Anadolija

FENA

prije 7 dana

Na sceni Pozorišta lutaka u Mostaru danas je odigrana predstava “Legenda o rijeci Neretvi“ autora Muhameda Hamice Nametka, a u režiji Nedžada Maksumića i Armina Filipovića. Riječ je o predstavi koja je prije nepunih deset dana imala svoju premijernu izvedbu, javlja Anadolija.

- Dječiji dramski lutkarski studio Pozorišta lutaka u Mostaru ove godine je radio predstavu 'Legenda o rijeci Neretvi' prema jednoj staroj mostarskoj legendi koju je na papir stavio Muhamed Hamica Nametak, stari član PLM-a i prvi poslijeratni direktor ove naše kuće. Ovu predstavu smo radili kao jedan zaokružen pozorišni projekat, prvi put je to jedna dosljedna pozorišna tvorevina koju smo režirali moj mladi kolega Armin Filipović i ja, a dramsko-pedagoško vodstvo imala je Adela Lerić. Ovo je zaista predstava koju su djeca napravila za djecu, za roditelje i za sve ljubitelje lutkarske umjetnosti i mislim da je ova predstava pravi put na kojem djeca, koja se bave pozorištem, trebaju odrastati, na jednoj ovakvoj radionici - istakao je umjetnički direktor Pozorišta lutaka u Mostaru Nedžad Maksumić.

On je naglasio da u predstavi igraju učenici mostarskih osnovnih škola.

- Ove godine smo imali rekordan broj djece, bilo ih je čak devetnaestero. Samo poredati 19-ero djece uzrasta od 10 do 12 godina na sceni je već veliki zadatak i bilo je zaista zahtjevno raditi sa njima, ali su oni svima nama davali snagu, podržavali su jedni druge i na kraju su uspjeli da naprave zaista lijep i opravdan pozorišni projekat koji će, vjerujem, imati dug život - zaključio je Maksumić.

Predstava “Legenda o rijeci Neretvi“ je priča o nepoznatom došljaku žute kose, koji je stigao u Mostar. Okupao se u Neretvi drugog augusta i nestao u njenim virovima. Kasnije, niko ne zna kako, pojavio se, nijem i zamišljen, i nakon nekog vremena, zauvijek otišao iz grada.

Naredni sadržaj u okviru “Mostarskog ljeta“ publiku očekuje ponovno u Pozorištu lutaka u Mostaru, a riječ je o izvedbi predstave “Lutke Sapiens“ u režiji Ines Pašić koja će biti odigrana u srijedu (26. juna) u 20 sati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.