KULTURA

Peta zvučna izložba i koncert žive elektroničke muzike danas na Muzičkoj akademiji UNSA

Zvučna izložba će biti otvorena od 16 do 20 sati

Zvučna izložba. Fena

FENA

prije 3 dana

Na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu danas će biti održana peta zvučna izložba i koncert žive elektroničke muzike. Događaj je otvoren za javnost i bit će upriličen u Maloj sali Muzičke akademije.

Zvučna izložba će biti otvorena od 16 do 20 sati, a koncipirana je kao privremeni javni događaj na kojem će radove predstaviti profesori i studenti Muzičke akademije.

Zvučni eksponati će posjetiteljima pružiti mogućnost slušnog opažanja različitih načina i umijeća dizajniranja zvuka u oblasti elektroničke i elektroakustičke muzike, odnosno analognih, digitalnih i hibridnih tipova zvučnih sinteza.

Nazivi i autori eksponata su: Melanie Ovenden ("EniGmA"), Jovana Pavlović ("Anima"), Ena Ibrahimagić ("Euforija"), Ajdin Tirić ("Pax4"), Benin Mujkić ("Džepni šaman"), Omer Blentić (Organum "84. Civilization"), i Rijad Kaniža (isječak iz predstave "Adam i Yoshi").

Koncert žive elektroničke muzike počinje u 19 sati, a nastupit će Dino Rešidbegović ("Keiserens nye klæder" za analogne sintetizatore zvuka), Omer Blentić ("The Liver" za Theremin, analogni sintetizator zvuka, procesor i looper), Zlatan Božuta ("X O", kompozicija D. Rešidbegovića - verzija za klavir i efekte), Benin Mujkić ("Collisions" za trubu i procesore), i Rijad Kaniža ("6R41N 1NCU84710N" za granulator).

Između ostalog, posjetitelji koncerta će prvi put u historiji bosanskohercegovačke muzike moći svjedočiti koncertnoj izvedbi na thereminu i digitalnom granulatoru.

Događaj organiziraju red. prof. dr. Dino Rešidbegović (mentor) i asist. mr. Rijad Kaniža, saopćeno je iz Muzičke akademije UNSA. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.