VEČE POSVEĆENO PLESU

Na Pozorišnom trgu Susan Sontag izveden baletni triptih 'Planeta Sarajevo'

Kao omaž 40. godišnjici Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, premijerno je izveden u petak

Koreografija i režija Ivan Salonski. FENA

FENA

13.7.2024

Drugi dio baletnog triptiha Planeta Sarajevo: "Zvuk olimpijske iskre", kao omaž 40. godišnjici Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, premijerno je izveden u petak na prepunom Pozorišnom trgu Susan Sontag, saopćila je press služba Narodnog pozorišta.

Učesnici predstave

U saopćenju se navodi da koreografiju i režiju potpisuje Ivan Salonski, a u predstavi su učestvovali članovi ansambla Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo koji su plesali na muziku kompozitora Džona Vilijamsa (John Williams).

U predstavi su učestvovali: Albina Huskić, Elio Arnoldo Villa Garcia, Masafumi Okuzono, Luisa Escamilla Rodriguez, Dora Kos, Zulejha Kečo Kapidžić, Darika Dunganova, Selma Efendić, Masafumi Okuzono, Admir Kalkan i Toko Tatekawa.

Muzički hitovi

Prvi dio triptiha Planeta Sarajevo: "K’o nekad u osam" u koreografiji i režiji Ekaterine Vereshchagine otvorio je veče posvećeno plesu. U baletu „K'o nekad u osam“ članovi baletnog ansambla plesali su na muzičke hitove 70-tih godina.

Ljubitelji baletne umjetnosti mogli su uživati i u duetu iz baleta „Mare Nostrum“ u izvedbi solista Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo Tamare Ljubičić i Olega Karatseva.

Balet „Mare Nostrum“ rađen je na muziku Jordija Savala u koreografiji Davidea Bombane.

Program je realiziran u okviru projekta Narodnog pozorišta Sarajevo "Kultura na ulice".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.