BALET

Nagrađivana koreografkinja Belma Čečo-Bakrač učesnik Panela "Susreti mira"

Za svoj doprinos razvoju i očuvanju baleta Belma Čečo-Bakrač dobila je prestižnu nagradu "Ginestra d'Oro" u Rimu 2002.

Koreografkinja Belma Čečo-Bakrač. NPS

Dž. V.

13.7.2024

U sklopu 13-tog izdanja " Šibenik dance festivala" koji će se održati od 22 do 27. jula 2024., koreografkinja Narodnog pozorišta Sarajevo mr. Belma Čečo-Bakrač učestvovat će na Panel diskusiji "The Encounters of Peace"/ "Susreti mira".

Razmjena ideja

Ovaj događaj zamišljen je kao mjesto na kojem će profesionalci iz svijeta plesa razmjenjivati ideje i diskutirati na teme plesa, umjetnosti i kulture uopšte. Jedna od tema okruglog stola bit će i "Kako je biti plesač u ratom zahvaćenoj zemlji".

Koreografkinja Čečo-Bakrač je kao bivša solistica baleta Narodnog pozorišta Sarajevo, direktorica baleta 2015-2019 i rezidentna koreografkinja NPS-a pozvana da govori o svom baletnom iskustvu u opkoljenom Sarajevu.

Za svoj doprinos razvoju i očuvanju baleta Belma Čečo-Bakrač dobila je prestižnu nagradu "Ginestra d'Oro" u Rimu 2002. godine. Također nagrađena je i za najbolju koreografiju na Festivalu bh drame 2005. godine za predstavu "Srebrenički inferno" Đele Jusića.

Prije dvije godine, u povodu obilježavanja sjećanja na genocid u Srebrenici, Čečo-Bakrač je koreografirala scensko muzičko djelo "Sjećanje na 8372" u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo i uz saradnju sa sarajevskim baletskim školama.

 Značajan trag

- Balet i obrazovanje u ratu isprepleteni su dilemama i nedvojbeno unose nemir i propitivanje. Budući da sam kao tinejdžerica preživjela opsadu svog rodnog grada, uvjerena sam da su te godine ostavile značajan trag na formiranj mene kao umjetnika i moj stav o plesu i umjetnosti - izjavila je naša koreografkinja.

Učešće na okruglom stolu uzeće i renomirani umjetnici iz svijeta plesa: Vladislav Detiuchenko (Ukrajina), Ofra Idel (Izrael) i Aldina Topčagić (BiH/ Austrija).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.