GORAŽDE

Otvorena prva izložba "Djetinjstvo pod opsadom"

Svaka od priča koja će se naći na izložbi jasno ukazuje na višestruko negativan uticaj oružanih sukoba na djecu.

Muzej ratnog djetinjstva. Muzej ratnog djetinjstva

Dž. Vilajet

17.7.2024

Muzej ratnog djetinjstva 15. jula, svečano otvorio svoju prvu izložbu u Goraždu pod nazivom “Djetinjstvo pod opsadom”. Na izložbi su predstavljene priče i predmeti iz svakodnevnog života djece, koja su odrastala ili odrastaju u gradovima pod opsadom u Bosni i Hercegovini (Goražde, Sarajevo, Srebrenica), Ukrajini (Mariupol) i Palestini (Gaza).

Svaka od priča koja će se naći na izložbi jasno ukazuje na višestruko negativan uticaj oružanih sukoba na djecu, te ističe različite aspekte ovog kompleksnog iskustva.

Kockice čokolade

- Imala sam samo dvije godine kada je počeo rat. Dugo smo bili bez osnovnih životnih namirnica, a o slatkišima smo mogli samo maštati. Tek kada su stigli prvi vojnici UNPROFOR-a i prva humanitarna pomoć, stigle su i prve čokolade. Svaki omot sam sačuvala. Čokolade su stizale iz Njemačke, Slovačke, Španije, Češke, Italije, Švicarske, Austrije…

Kada smo morali napustiti svoju kuću u Rogatici, kroz šumu smo bježali od agresorskih vojnika. Kako sam bila mala, roditelji su me morali nositi u rukama. Mama je u zalihama hrane koju je ponijela imala jednu čokoladu. Svaki put kada bih plakala i bila uznemirena, davala mi je po jednu kockicu - rekla je Azra iz Rogatice.


Omot 1990.. Muzej ratnog djetinjstva

Izložba će biti realizirana u partnerstvu sa Centrom za kulturu i Zavičajnim muzejom iz Goražda, uz podršku Ministarstva kulture Kantona Sarajevo, a svi posjetioci i posjetiteljke će je moći pogledati do 15.8. u Centru za kulturu Goražde.

Prikupljanje ličnih priča

Prva stalna izložba Muzeja ratnog djetinjstva otvorena je u Sarajevu 2017. godine, a Muzej i danas aktivno prikuplja lične priče i uspomene djece čije je djetinjstvo obilježeno oružanim sukobima diljem svijeta. Osim u Sarajevu, trenutno su otvorene i izložbe MRD-a u Kijevu (Ukrajina) te Seulu (Južna Koreja)

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.