KULTURA

Narodno pozorište Sarajevo objavilo repertoar do kraja godine

Narodno pozorište nastavlja i sa regionalnim gostovanjima

Narodno pozorište Sarajevo. Avaz

E. T.

20.7.2024

Narodno pozorište Sarajevo obavještava sve ljubitelje teatarske umjetnosti da je od danas dostupan repertoar do kraja 2024. godine. Naime, krovna teatarska kuća u Bosni i Hercegovini objavila je repertoar za septembar, oktobar, novembar i decembar 2024. godine.

Također, ovim putem obavještavaju cijenjenu javnost da će Narodno pozorište Sarajevo nastaviti sa kreiranjem novih i naprednijih usluga, pa tako će od nove sezone 24/25 uvesti i online kupovinu ulaznica, što će dodatno olakšati dolazak i posjete Kući na Obali.

Dodjela nagrada

Narodno pozorište Sarajevo održati će najavnu press-konferencija za umjetničku sezonu 2024/25, na kojoj će biti predstavljen repertoar za sezonu 2024/25, te će tom prilikom biti dodijeljene godišnje nagrade Narodnog pozorišta Sarajevo za umjetnička i kreativna ostvarenja u Drami, Operi i Baletu iz prošle umjetničke sezone.

U posljednja četiri mjeseca 2024. godine (septembar, oktobar, novembar i decembar) publika će moći uživati u velikom broju, dramskih, opernih i baletnih predstava, premijera i praizvedbi, te koncerata u produkciji Narodnog pozorišta. Prva premijera je dramska predstava „Konačari“ autora Nenada Veličkovića, u režiji Marka Misirače. Dramska predstava „Konačari“ premijerno će biti izvedena 12. septembra sa početkom u 19:30 sati, u sklopu svečanog otvaranja umjetničke sezone 24/25, a prvo reprizno izvođenje očekuje nas 14. septembra u istom terminu.

Predstava „Konačari“ raditi će se u koprodukcija NPS i Fondacije Friedrich Ebert BiH.

U sklopu 64. Internacionalnog teatarskog festivala MESS u nedjelju, 13. oktobra NPS i Festival MESS premijerno će producirati dramsku predstavu „Uhvati zeca“ autorice Lane Bastašić, u režiji Lajle Kaikčije.

Baletna umjetnost

U petak, 1. novembra u 19:30 sati, svi ljubitelji baletne umjetnosti, povodom Međunarodnog dana baleta, moći će uživati u igri solista i ansambla baleta NPS kada će na sceni NPS premijerno biti izveden baletni klasik „Snjeguljica i sedam patuljaka“ rađen na muziku Shostakovicha, Pavlovskyog i Delibesa, u koreografiji Amalie Mindrutiu.

Prvo reprizno izvođenje je dan kasnije, 2. novembra sa početkom u 19:30 sati.

Praizvedba opere „Tvrtko, bosanski kralj“ kompozitora Ammara Jažića, komponirana po libretu pjesnika Muamera Kodrića prema romanu „Ljetopis o kralju Tvrtku“ pisca Jasmina Imamovića, uz pratnju Sarajevske filharmonije, kojom će dirigovati maestro Josip Šego, bit će izvedena 29. novembra u 19:30 sati.

Objavljen repertoar. NPS

Premijerno izvođenje je 30. novembra sa početkom u 19:30 sati. U predstavi učestvuju solisti i hor Opere NPS, Balet NPS i Sarajevska filharmonija.

Praizvedba opere „Kralj Tvrtko“ raditi će se u saradnji sa BZK Preporod.

Nakon praizvedbe opere „Kralj Tvrtko“ očekuje nas još jedan dramski spektakl „San ljetne noći“ autora Williama Shakespearea, u režiji Alexandera Morfova. Premijera je zakazana za 12. decembar, a prvo reprizno izvođenje je 13. decembra. Oba izvođenja su u 19:30 sati. 

Podsjećamo da će Narodno pozorište Sarajevo, putem svojih zvaničnih platformi, blagovremeno obavijestiti javnost o terminima i lokacijama izvođenja svih naslova u sklopu specijalnog programa „Kultura na ulice 2024!“ za mjesec august i septembar.

Nova sezona

U novoj sezoni očekuje ih i specijalni projekat Narodnog pozorišta Sarajevo „Pozorište na kućnoj adresi“, te festivali Sarajevo Fest 2024, Balet Fest 2024, 64. Internacionalni teatarski festival MESS, i Jazz Fest.

Narodno pozorište nastavlja i sa regionalnim gostovanjima, pa su najavili da će u novoj sezoni gostovati u Crnoj Gori, Makedoniji, Hrvatskoj, Srbiji, te Austriji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.