VELIKI BROJ POSJETILACA

Sedmog dana 52. Teatarskog festivala FEDRA publika ispratila posljednje takmičarske predstave

U večernjim satima, publika može pogledati i posljednju predstavu ovoodišnje FEDRE

Sa dogđaja. FEDRA

FENA

20.7.2024

Sedmog dana 52. Teatarskog festivala FEDRA publika je jučer u velikom broju posjetila i posljednje dvije predstave iz takmičarskog programa.

Dramska sekcija JU Katolički školski centar Sv. Franjo, Opća gimnazija Tuzla prezentirala se predstavom „Zašto ste probudili svoga muža?“, za koju režiju i dramaturgiju potpisuje Ivana Petrović, a predstava je autorski projekat Dramske sekcije, inspiriran stvarnim događajima.

Nasilje nad ženama

Mladi glumci odlučili su istražiti duboke slojeve problema nasilja nad ženama, koji sve prisutniji u društvu. Kroz različite situacije, scenski pokret i ples, predstava detaljno prikazuje kako se ovo nasilje manifestira i kako utječe na živote svih žena. U predstavi igraju Dario Pojer, Andrea Kovačević, Rebeka Antić, Anja Šerak, Iris Altumbabić, Magdalena Tomić i Anja Marković.

Posljednja predstava koja se igrala u takmičarskom programu ovogodišnje FEDRE bila je „Ne mogu da platim! Neću da platim!“, Kulturno-umjetničkog društva Adem Alić, Gračanica. Komedija nobelovca Darija Foa nastala je prema istinitom događaju, adaptirana je u bosanskohercegovačku svakodnevnicu, gdje žene iz supermarketa, revoltirane zbog strašnog poskupljenja namirnica, ne žele da plate iste. U predstavi igraju Albina Sumbić, Mirza Krtičić, Miralem Džaferović, Lejla Nasić, Fahrudin Krtičić i Smajo Hasić, a za režiju i dramaturgiju je zaslužna Mirela Trepanić Grbešić.

Okrugli sto

Nakon predstava održani su okrugli stolovi na kojima je žiri publike dodijelio dvije nagrade za glumca/glumicu večeri. Prva nagrada otišla je u ruke Magdalene Tomić, za ulogu u predstavi „Zašto ste probudili svoga muža?“. Druga nagrada je dodijeljena Miralemu Džaferoviću za ulogu šefa policije u predstavi „Ne mogu da platim! Neću da platim!“.

Posljedni dan 52. izdanja Teatarskog festivala BiH FEDRA, počinje prezentacijom radionica “Tijelo kao instrument” nagrađivane glumice i članice Stručnog žirija, Jelene Kordić Kuret.

U večernjim satima, publika može pogledati i posljednju predstavu ovoodišnje FEDRE, “Prodavnica budućnosti” monodramu Vahida Durakovića, koja se izvodi u sklopu pratećeg programa.

Nakon toga, na platou Kulturno-sportskog centra dodijelit će se nagrade, a zatim će nastupiti Zlatan Karić & Band koji će sa fenomenalnom muzikom i zabavom, zajedno sa publikom, zatvoriti još jednu FEDRU, navodi se u saopćenju organizatora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.