U DOMU ISLAHIJETA

U Brčkom promovirana knjiga Jasmina Mujanovića "Bošnjaci, nacija nakon genocida"

Ovo djelo posebnu pažnju izaziva u medijskoj, akademskoj i političkoj javnosti, čime smo zadovoljni, rekao je Efendić

Sa promocije knjige. Fena

FENA

20.7.2024

U organizaciji brčanskog Preporoda u Domu Islahijeta održana je promocija knjige „Bošnjaci, nacija nakon genocida“.

Autor knjige, politolog Jasmin Mujanović rekao je novinarima da knjiga tematizira formiranje poslijeratnog političkog i nacionalnog identiteta Bošnjaka, kako oni sebe doživljavaju primarno kao nacija i kakav je poseban odnos između Bošnjaka kao nacije i države Bosne i Hercegovine.

- Primarni motiv za pisanje knjige je bio da neke osnovne činjenice o načinu na koji se Bošnjaci u BiH ne samo izjašnjavaju, nego kako oni shvaćaju svoju zajednicu. Ključne tematike unutar te dinamike u razgovorima unutar te zajednice, ja kao neko ko živi u inostranstvu sam često imao dojam da se jednostavno ne shvaćaju. Sama ta ideja da se Bošnjaci primarno doživljavaju kao nacionalna grupacija, a ne kao vjerska zajednica, naravno prihvatajući takođe da je Islam jedan izuzetno važan dio nacionalnog identiteta Bošnjaka, dovela me do tog zaključka da je ovakva knjiga zaista potrebna. Jednostavno da se Bošnjaci predstave kao nacionalna grupa u očima strane publike, istakao je Mujanović.

Kenan Eefendić, urednik izdavačke kuće „Vrijeme“ iz Zenice koja je izdala ovu knjigu u BiH rekao je da je onaa dinamično, zanimljivo i donekle možda i provokativno sociološko-politološko štivo.

- Namjera ove knjige je uz istorijski pregled političkog i nacionalnog razvoja Bošnjaka, takođe otvoriti neka sadašnja ali i buduća politička i društvena pitanja. Knjiga je izvorno objavljena na engleskom jeziku, mi smo je preveli na bosanski jezik i promovisali je šest puta, od Mostara do Brčkog, pokrivajući dakle jedan veliki dio BiH. Ovo djelo posebnu pažnju izaziva u medijskoj, akademskoj i političkoj javnosti, čime smo zadovoljni, jer prije svega i jeste njima namijenjena. Naravno namijenjena je i opštoj javnosti, ali bi najveća korist od ove knjige bila ukoliko bi našla prolaz među političkom elitom, jer ona zapravo postavlja i traži da se postave neka od najvažnijih političkih i nacionalnih pitanja, rekao je Efendić.

Pored zainteresovanih građana promociji je prisustvao i gradonačelnik Brčko distrikta BiH Zijad Nišić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.