BOGAT KULTURNI PROGRAM

Promocijom knjige Željka Ivankovića otvoren 7. Vareš art festivala

O značaju VAART-a govorio je načelnik Općine Vareš Zdravko Marošević koji je ujedno i otvorio festival

Promocijom knjige Željka Ivankovića. Fena

FENA

20.7.2024

Bogat kulturni program pripremljen je u sklopu 7. Vareš art festivala (VAART) koji je otvoren u petak navečer promocijom drugog dopunjenog izdanja knjige vareškog književnika Željka Ivankovića „Vareš i vareški kraj kroz stoljeća“.

- Festival je pokrenut s ciljem da promovira i očuva identitet Vareša, bogato povijesno nasljeđe na kojem se temelji današnji razvoj općine, te da svojim programima i aktivnostima osigura poteze koji mogu bitno utjecati na razvoj segmenata kulture u općini, ZDK i Bosni i Hercegovini. Program festivala podijeljen je na književne, pozorišne, izložbene i muzičko scenske djelatnosti, te se nadamo da će svako za sebe pronaći neki sadržaj u kojem će uživati, poručila je u svom govoru direktorica JU Centar za kulturu i edukaciju Šejla Kapetanović.

O značaju VAART-a govorio je načelnik Općine Vareš Zdravko Marošević koji je ujedno i otvorio festival.

- Večeras na ovom festivalu dokazujemo na čemu se temeljimo, na prošlosti, na povijesti i kulturi i na tome nam mnogi drugi mogu zavidjeti. Ozbiljnost ovog događaja pokazuje se kroz same sponzore koji ga podržavaju jer su prepoznali vrijednost ove manifestacije. Čestitam autoru koji nije izgubio volju da i dalje piše, dalje svjedoči i ostavlja ovoj omladini i budućim generacijama nešto što trebaju znati, naučiti i pročitati, kazao je Marošević.

S autorom knjige Vareš i vareški kraj kroz stoljeća razgovarao je glavni i odgovorni urednik lista Bobovac te kroz zanimljiv način prikazao što se sve može naći u knjizi.

- Ovo je knjiga za koju se stvarno može reći da je kapitalna za Vareš jer je sabrala dvije tisuće godina vareške povijesti, praktički na pet stotina stranica. Ne postoji kraći način da se ta bogata iscrpna povijest sa svim podacima kaže na manje prostora i istovremeno da se sačuva njezina zanimljivost. Pravio sam knjigu koju može čitati vrhunski intelektualac ali i moja i vaša majka. Silno sam uvjeren da je ova knjiga velika i važna, a u prilogu je i kronologija Vareša kroz povijest i također rječnik, odnosno četiri rječnika u četiri oblika. Ta četiri rječnika su o vareškim germanizmima, tipičnim riječima Vareša varešizmima, o mjestima i lokalitetima kojima je cijeli vareški kraj popunjen i o vareškim izjavama i izrečicama, poslovicama, uzrečicama koje vareški svijet upotrebljava. Ova knjiga donosi za sladokusce sve i svašta, stručnjaci bi rekli, što sam već rekao, gromada od knjige. Rekli bi, impresionira širina zahvata, kazao je, između ostalog, autor Ivanković.

U glazbenom dijelu večeri nastupili su Mladi vareški tamburaši iz udruženja Moja prva nota. VAART nastavlja sa svojim bogatim programom sve do 29. srpnja. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.