TRADICIJA

Iduće sedmice počinju 105. Šantićeve večeri poezije

Izložbu organiziraju SPKD ''Prosvjeta'' − Gradski odbor Mostar i Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske

Aleksa Šantić. Fena

FENA

3.9.2024

Tradicionalne 105. Šantićeve večeri poezije u organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva ''Prosvjeta'' Gradski odbor Mostar i Srpskog pjevačkog i kulturno-umjetničkog društva ''Gusle'' održat će se od 9. do 15. rujna.

Kako su organizatori najavili, svečano otvaranje bit će održano u ponedjeljak, 9. rujna u 19 sati u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače izložbom ''Aleksa Šantić i mostarski književni krug'', autora akademika Ranka Popovića.

Izložbu organiziraju SPKD ''Prosvjeta'' − Gradski odbor Mostar i Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske. U umjetničkom dijelu nastupit će ''Mostarske kiše'' i glumac Nebojša Kundačina.

Uoči izložbe, u 17.30 sati na pravoslavnom groblju Bjelušine bit će održan pomen na grobu Alekse Šantića i polaganje cvijeća.

Manifestacija se nastavlja u utorak, 10. rujna, u 18 sati u Manastiru Žitomislić gdje će biti održan program pod nazivom ''ŠANTIĆEVA TRAJANJA''. U okviru programa bit će održana promocija Sabranih djela Alekse Šantića u izdanju SPKD ''Prosvjeta'' − Gradski odbor Mostar, koje je priredio prof. dr Duško Pevulja.

U drugom dijelu programa održat će se znanstveni skup ''Aleksa Šantić − 100 godina nakon smrti'' na kojem će sudjelovati prof. dr. Ranko Popović, profesor Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, zatim prof. dr. Duško Pevulja, profesor Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, prof. dr. Vladan Bartula, dekan Filozofskog fakulteta Pale, dr. Vladimir Pištalo, upravnik Narodne biblioteke Srbije, dr. Duško Babić, upravnik Srpske književne zadruge te Zlatko Serdarević, novinar i publicista.

Moderatori su Danilo Pavlović, iguman manastira Žitomislić i Sanja Bjelica Šagovnović, predsjednica SPKD ''Prosvjeta'' – Glavni odbor Mostar, a u umjetničkom dijelu programa nastupit će glumac Nebojša Kundačina.

U srijedu, 11. rujna, u 19 sati u Vladičanskom dvoru u Mostaru bit će održana svečanost dodjele književne Nagrade ''Aleksa Šantić'' i pjesničko večer dobitnika Zdravka Miovčića. U glazbenom dijelu nastupit će violinistkinja Ana Pešut.

Program se nastavlja u petak, 13. rujna u 20 sati u Narodnom pozorištu Mostar kada stiže omiljeni pjesnik Mostara Pero Zubac koji će zajedno s Milošem Zupcem i bendom održati pjesničko-glazbeno večer pod nazivom ''Živa reč''.

U subotu, 14. rujna, u 19 sati u Vladičanskom dvoru bit će održana poetska predstava satkana od Šantićevih stihova, pjesničkih slika i emocija pod nazivom ''Gorki plamen'', DIS teatra Banjaluka, autorski projekt Novice Bogdanovića.

Manifestacija se završava u Nevesinju gdje će, tradicionalno, biti održan program pod nazivom ''Nevesinje - druga Šantićeva kuća'', a u okviru kojega će u 19 sati u Kulturnom centru ''Nebojša Glogovac'' biti odigrana poetska predstava ''Gorki plamen'', DIS teatra Banjaluka.

Ulaz za sve programe je besplatan, a organizatori su pozvali sve građane da posjete manifestaciju.

Pokrovitelji manifestacije su Uprava za suradnju s dijasporom i Srbima u regiji, Ured ministra bez portfelja zaduženog za koordinaciju aktivnosti i mjera u oblasti odnosa Republike Srbije sa dijasporom, Ministarstvo kulture Republike Srbije, Grad Mostar, Vlada Hercegovačko-neretvanske županije i Ministarstvo kulture HNŽ-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.