KULTURA

Koncert hora 'Männerstimmen Basel' 21. septembra u BKC Tuzla

Mladi hor Männerstimmen Basel (Švicarska), sa članovima većinom do 35 godina

Muški hor. Fena

FENA

3.9.2024

Hor Männerstimmen Basel 21. septembra održat će koncert u Bosanskom kulturnom centru (BKC) Tuzla gdje će publici predstaviti svoj a cappella program kojim su oduševili publiku Evrope.

Koncert počinje u 19.30 sati, a ulaz je besplatan uz prethodnu rezervaciju u Marketing službi BKC Tuzla.

Mladi hor Männerstimmen Basel (Švicarska), sa članovima većinom do 35 godina, dobitnici su mnogobrojnih međunarodnih nagrada sa takmičenja horova.

Männerstimmen Basel formiran je 2008. godine, većinom od članova koji su pjevali u lokalnom dječačkom horu Knabenkantorei Basel, a vremenom su im se pridužili i članovi iz drugih horova.

U svojim izvedbama balansira između umjetničke prezentacije, vještog pjevanja i uživanja, što posjetitelji njihovih koncerata na prvu zapaze, jer je očigledno da su članovi prijatelji koji se tokom nastupa ne samo oslanjaju jedni na druge, već se znaju zajedno i zabavljati.

Männerstimmen Basel na repertoar svrstava i manje poznata djela i kompozitore, ali rado izvode i djela vodećih kompozitora sa švicarske i međunarodne scene kao što su Eric Whitacre, Eriks Ešenvalds, Ivo Antognini i Carl Rütti.

Horom Mäannerstimmen Basel diriguje David Rossel, horski dirigent i kompozitor iz Basela, anjegov zamjenik je Adrian Borter, dok dirigentski tim čini odbor od šest članova hora, saopćeno je iz JU BKC TK.

Pored Tuzle hor će na svojoj turneji održati koncerte u Mađarskoj i Hrvatskoj gdje će se predstaviti s djelima Antona Brucknera, Ēriksa Ešenvaldsa, Francisa Poulenca, Velja Tormisa, Erica Whitacrea, Heinricha Sutermeistera i Josepha Boveta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.