FESTIVAL ZA MLADE

Odigrana predstava 'Up and Down', večeras svečano otvaranje Juventafesta

Jako smo sretni što je predstava „Up and Down“ bila dio predfestivalskog programa Juventafesta

Detalj iz predstave. Fena

FENA

6.9.2024

U okviru programa Juventafest Plus – Pokret za inkluziju, Sarajevskom ratnom teatru SARTR izvedena je dokumentarna predstava „Up and Down“, koju je režirao Ermin Bravo, a dramaturgiju potpisuje Emina Omerović.

Prvo igranje predstave mladih s Down sindromom, nastale u saradnji SARTR-a i Udruženja „Život s Down sindromom Federacije BiH“, bilo je u januaru ove godine, stoga je ovaj sasvim zreo pozorišni komad sinoć s pravom oduševio prisutne.

Sinoćna predstava uključivala je audiodeskripciju za mlade i njihove profesore iz Centra za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu, koji su također bili u publici.

- Jako smo sretni što je predstava „Up and Down“ bila dio predfestivalskog programa Juventafesta, jer to je predstava koju zaista trebaju svi pogledati - kazala je Omerović.

Svečanom ceremonijom otvaranja u Pozorištu mladih Sarajevo, i predstavom „One“ Dramskog i plesnog studija Istarsko narodno kazalište Pula iz Hrvatske, večeras u 19.30 sati će zvanično biti otvoren 12. Internacionalni festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest.

U takmičarskom programu je sedam predstava iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske koje će biti odigrane u Pozorištu mladih Sarajevo i Centru mladih i kulture Općine Centar Sarajevo u poslijepodnevnim i večernjim terminima.

U organizaciji Udruženja za razvoj i unapređenje multimedijalnih umjetnosti i kulture „Medija-Art“ festival će biti održan od 6. do 10. septembra, a ulaz na sve predstave je slobodan, saopćeno je iz Juventafesta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.