RAZMJENA KULTURA

Jedinstvena manifestacija: "Dani slovačke kulture" u BiH

Svi događaji su besplatni i otvoreni za javnost, najavljeno je iz Ambasade Slovačke

Slovačka kultura u BiH. Ambasada Slovačke

Dž. V.

prije 5 dana

Bosna i Hercegovina će od 16. do 28. septembra 2024. godine biti domaćin jedinstvene manifestacije pod nazivom "Dani slovačke kulture". Ovaj značajan događaj, kako ističe ambasador Slovačke u BiH, Roman Hloben, predstavlja inovativan pristup u predstavljanju slovačke kulture.

- Donosimo Slovačku u Bosnu i Hercegovinu na način koji dosad nije viđen. Nije riječ samo o nastupima i izložbama već o međusobnom povezivanju i dijeljenju iskustava. Od tradicionalnog folklora do savremene umjetnosti, gastronomije i mode, bit će ponuđeno ponešto za svakoga - naveo je Hloben.

Poznati slovački folklorni ansambl Magdalénka nastupit će u Bijeljini 17. septembra, Sarajevu 18. septembra i Mostaru 19. septembra. Nastupi će biti upotpunjeni degustacijama slovačkih delicija i pića, pružajući autentično kulturno iskustvo.

Za ljubitelje umjetnosti

Ljubitelji umjetnosti u Sarajevu imat će priliku 18. septembra biti dio izložbe „Sedimenti čovječanstva“ slovačke umjetnice Denise Olexe Bogdalíkove. Ova izložba, koja će biti otvorena do 11. oktobra, prikazuje inovativne umjetničke tehnike koje istražuju kulturne veze između Slovačke i Bosne i Hercegovine. Otvorenje izložbe biće obogaćeno degustacijom slovačkog sira i Tatratea.

U saradnji sa Bošnjačkom zajednicom kulture "Preporod", 20. septembra biće otvorena izložba faksimila zbirke rukopisa Safvet-bega Bašagića. Ova zbirka, koja se čuva u Univerzitetskoj biblioteci u Bratislavi, dio je UNESCO-ovog programa i pruža jedinstvenu priliku za istraživanje izvanrednih rukopisa.

Zaljubljenici u modu moći će uživati u modnom festivalu European Fashion Passport, koji organizuje modni dizajner Adnan Hajrulahović Haad. Vrhunski slovački dizajneri poput Zuzane Hakove, Jozefa Grondžáka, Miroslave Stanove i Matúša Múčka predstavit će svoje najnovije kreacije. Također, biće prikazana izložba „Srećkovi mostovi“, posvećena Srećku Mustagrudiću, mostarskom kolekcionaru koji je doprinio jačanju kulturnih veza između naših dviju zemalja.

U Bijeljini i Foči će biti prikazani slovački filmovi, dok će 26. septembra u Cineplexxu Sarajevo biti prikazan dokumentarni film "Andy Warhol - Američki san", koji pruža uvid u život ovog poznatog umjetnika slovačkog porijekla.

Razmjena kultura

Slovački privrednici će učestvovati na B2B sastancima s lokalnim kompanijama i istražiti mogućnosti poslovne saradnje. Dodatno, biće organizovane radionice za djecu slovačke manjine i mlade umjetnike iz BiH, što će doprinijeti kulturnoj razmjeni i kreativnosti.

Svi događaji su besplatni i otvoreni za javnost, najavljeno je iz Ambasade Slovačke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.