ZAŠTITA OKOLIŠA

U Konjicu otvorena izložba "creAction"

Umjetnička akcija "CreAction" je posvećena zaštiti okoliša

Otvorenje izložbe "creAction". FENA

Dž. V.

prije 2 dana

U sklopu popratnog programa 11. festivala glumca Bosne i Hercegovine, u ponedjeljak navečer je u galeriji JU Narodni univerzitet u Konjicu svečano otvorena putujuća izložba "creAction".

Izložbu je organizirao Centar za mirovno obrazovanje (CMO) u okviru projekta Pokret za ekološko obraćenje, uz podršku američke humanitarno-razvojne agencije Catholic Relief Services (CRS).

Zaštita okoliša

Umjetnička akcija "CreAction" je posvećena zaštiti okoliša, inspirirana enciklikom pape Franje o brizi za zajednički dom. Naziv enciklike "Laudato si" dolazi iz Pjesme stvorova sv. Franje Asiškog, čija karizma i duhovnost su poznate i izvan okvira Katoličke crkve.

Na otvorenju izložbe, Alen Kristić, voditelj projekta Pokret za ekološko obraćenje i idejni tvorac izložbe, predstavio je posjetiteljima viziju koja je inspirirala "creAction".

- Svjestan radikalne ugroženosti nastanjivosti našeg planeta, papa Franjo je u svojoj ekološkoj enciklici Laudato si' pozvao sve ljude na ekološko obraćenje čiji bi plod trebalo biti hitno stvaranje sveobuhvatne koalicije za očuvanje našeg zajedničkog doma u kojoj bi upravo vjernici i vjernice na temelju religijske ekološke baštine trebali biti jedan od najsnažnijih i najodvažnijih glasova - rekao je Kristić.

Ekološka osviještenost

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Konjic, Refik ef. Delić, istaknuo je da bi ljudska uloga kao Božji namjesnici na zemlji trebala biti odraz istinske odgovornosti. Umjesto da budemo uzrok poremećaja u svijetu koji je Bog stvorio, trebali bismo čuvati i očuvati divnu ravnotežu koju je On utkano u prirodu za dobrobit svih svojih stvorenja.

- Činjenje bilo kakvog nereda, a pogotovo ekološkog nereda, nespojivo je s vjerničkom egzistencijom - zaključio je Delić.

Članica Amaterskog pozorišta Neretva iz Konjica Lara Junuz, u pratnji kolegice Amine Gagić, u svom obraćanju nazočne je podsjetila da se ekološke katastrofe i zločini više ne zbivaju samo na drugim kontinentima, nego i pred našim kućnim pragovima, kao što to pokazuje ubijanje rijeke Neretve.

Postavka izložbe "creAction", čije grafičko oblikovanje potpisuje Ivana Ibrović, u galerijskom prostoru JU Narodnog univerziteta u Konjicu ostat će do 23. septembra.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.