OBJAVILA NOVU KNJIGU

Irma Husić za "Avaz": Pisanje je sastavni dio mog života

Uskoro izlazi "Čistačica na crno" koja je na dobrom putu da postane besteller

Husić: Vodi i humanitarno Udruženje. Facebook

prije 7 sati 42 minute

Irma Husić, pisac, pjesnikinja i veliki humanista, zaludila je javnost knjigom „Čistačica na crno“ gdje je glavna protagonistica Alma koju život, najblaže rečeno, nije mazio. Nakon objave da je završila pisanje, odmah je uslijedilo više od 1.000 narudžbi, a broj samo raste. Dosad je napisala više knjiga, a svi prilozi od prodaje išli su u humanitarne svrhe.

Lavina priča

Husić je za „Avaz“ pričala o svom iskustvu pisanja, dosadašnjim projektima, kao i novim planovima.

- Junakinju ove priče, „Čistačica na crno“, koju često nazivam junakinjom, iako ona sama preferira termin "paćenica", upoznala sam u Njemačkoj tokom jednog od najtežih perioda njenog života. Zbližile smo se, a ona mi je otvorila svoje srce. Kada je kasnije sve to prošlo, slučajno sam je upitala što misli o objavljivanju nekih događaja na mojoj Facebook stranici, kako bismo saznali da li i druge žene proživljavaju slične situacije. Ta objava pokrenula je lavinu - lavinu tužnih priča, teških sudbina, zahtjeva za nastavcima i bezbroj upita za knjigu – kazala je Husić.

Ističe da joj je zbog obaveza koje ima, trebalo godinu i pol da zapiše ovu priču. U međuvremenu je sa svojim pratiocima dijelila pokoji odlomak, a svi su željno iščekivali svaku novu riječ pokušavajući uhvatiti tračak nade da je Almi krenulo nabolje.

Poruka čitaocima

Kazala je da joj u pisanju najbitnije da prenese poruku čitaocima.

- Kada pišem bajke, trudim se da iz njih proizađe neka pouka, kako za djecu, tako i za roditelje. Romani za mene predstavljaju prozor u nečiji život. Kada ih pišem, nastojim da taj prozor bude širok i otvoren, kako bi onaj tko gleda kroz njega mogao vidjeti sve boje tog nečijeg svijeta. Kada pokušavam prenijeti nečije emocije na papir, ukoliko me to ne boli kao da se meni dešava, ta priča nije za mog pera – objasnila je Husić.

Dosad su izdali više bajki, „Tobi i vilina harfa“ - Priča o dječaku sa poteškoćama u razvoju koji na dnu jezera pronalazi čarobnu harfu, zatim „Jednorog Yan i pegasus Lars“ - kako naziv sugerira, pri susretu ovih mitskih bića, svako od njih poželi ono što nema.

- Posebno emotivna bajka „Kuća ispod zvijezda“ , posvećena je djeci oboljeloj od raka. U ovoj priči, djeca smještena u ustanovi za liječenje otkrivaju noću da se nešto čarobno dešava s njihovom kosom. Sav prihod od ove bajke uplaćen je udruženju "Srce za djecu oboljelu od raka". Na koncu, „Dalal i čarobna krijesnica“, bajka čiji prihod ide za izgradnju domova u Siriji. Junakinja, sirijska djevojčica Dalal, u ruševinama nakon potresa dobija pomoć od onoga kome je nesebično pomogla – nabrojala je Husić.

Pored izuzetnog talenta za prenošenje priče, Husić vodi humanitarno Udruženje Ilmi Batin, koje je dosad pomoglo brojnim ljudima.

- Udruženje Ilmi Batin pruža podršku ne samo socijalno ugroženom stanovništvu, već i svim oblicima ličnog i društvenog razvoja. Omogućavamo školovanje ženama koje su to iz različitih razloga propustile, gradimo domove za djecu bez roditelja i starije osobe koje su izgubile krov nad glavom u potresu u Siriji, a prodajom naših knjiga pomažemo i drugim udruženjima. Naše područje rada je zaista raznoliko – navela je Husić.

Planovi za budućnost

Kada su u pitanju planovi za budućnost, njih Husić ima mnogo. Otkrila je da javnost čekaju nove knjige te gdje djeca mogu poslušati bajke.

- Ja sam osoba koja konstantno nešto piše. Uvijek nosim torbicu s laptopom. Pišem u pauzama na poslu, u gradu dok pijem kafu… Pisanje je sastavni dio mog života, a društvene mreže su me po tome prepoznale. Moja poezija je dobro prihvaćena. Sav sadržaj objavljujem besplatno na svom Facebook profilu, a na YouTube kanalu smo čak snimili do sada objavljene bajke, jer svako dijete zaslužuje priču. Planiramo objaviti roman "Putevi osvete" sljedeće godine, čija je potražnja bila jednaka trenutnoj potražnji za "Čistačicom na crno". Također, imamo spremnu bajku pod nazivom "Pobješnjelo drvo i čarobna djeca", čiji će prihod biti namijenjen djeci s poteškoćama u razvoju. Po mom mišljenju, ovo će biti moja najljepša bajka do sada – zaključila je Irma Husić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.