MUZEJ KNJIŽEVNOSTI

Promocija knjige "Dramaturgija evropskog lutkarstva (fragmenti)" autora Vahida Durakovića

Dobitnik je više nagrada za dramske tekstove, radio-drame, monodramu, kratke priče i filmske scenarije

Promocija knjige - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3
Dž. V.

prije 2 sata 51 minutu

Knjiga "Dramaturgija evropskog lutkarstva (fragmenti)" autora Vahida Durakovića promovirana je večeras u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine. 

Izdavač je Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, a muzejska savjetnica Đana Kukić je istaknula da je ova institucija ponosna što je Durakovićeva vrijedna knjiga izdata pod njenim okriljem.

Urednica i recenzentica, teatrologinja Dubravka Zrnčić Kulenović, naglasila je da se radi o pravom podvigu, s obzirom na to da na našim prostorima gotovo da nema materijala i podataka o ovoj temi. Duraković je uspio prikupiti i sučeliti različite estetike, čineći ovu knjigu značajnim udžbenikom, prvenstveno namijenjenim studentima umjetničkih akademija. Njegova teatrologija lutkarskih tekstova, praktične i vizualne dramaturgije pokazuje njegovu stručnost i analitičku sposobnost.

Autor Vahid Duraković je tokom godina rada u Kulturno-sportskom centru Bugojno i putovanja na lutkarske festivale u Zagrebu, Subotici, Banjoj Luci, Mostaru i Beogradu prikupio bogatu literaturu o historiji i estetici lutkarstva. U posljednjem dijelu knjige fokusirao se na savremenu estetiku lutkarstva, koristeći i dostupne resurse s interneta.

Drugi recenzent, Dragan Komadina, vanredni profesor dramaturgije na Akademiji scenskih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu, naglasio je da će ova knjiga biti zanimljiva i ljubiteljima lutkarstva, kao i studentima i profesorima, te da predstavlja nezaobilazno vrelo u izučavanju lutkarske dramaturgije.

Vahid Duraković, rođen 1971. godine u Bugojnu, diplomirao je sociologiju na FPN Univerziteta u Sarajevu, a zvanje magistra dramaturgije stekao je na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci. Dobitnik je više nagrada za dramske tekstove, radio-drame, monodramu, kratke priče i filmske scenarije. Od 2007. do 2018. godine bio je direktor Kulturno-sportskog centra Bugojno, kao i Festivala "FEDRA" i Bugojanskog lutkarskog bijenala. 

Njegov opus uključuje dvije knjige drame, zbirku pripovijetki "Kletva", knjigu kratkih priča "Četiri parole i dva ljubavna stiha", te teatrološku studiju "Laboratorija lutkarstva".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.