VELIKO INTERESOVANJE

Izložba "Pod nebom vedre vjere-Islam i Evropa u iskustvu Bosne" od 4. do 11. novembra u Zagrebu

Planirano je da svečanosti prisustvuju brojne zvanice iz političkog, kulturnog i vjerskog života Hrvatske i Bosne i Hercegovine

Posjetitelji će izložbu moći razgledati u Francuskom paviljonu. Mina

FENA

jučer

Nakon premijernog predstavljanja u Sarajevu prošle godine, kada je izazvala veliku pažnju šire javnosti, velika multimedijalna izložba "Pod nebom vedre vjere - Islam i Evropa u iskustvu Bosne" bit će predstavljena i u Zagrebu, 4. novembra ove godine u Francuskom paviljonu.

Pokrovitelji izložbe su reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

Svečano otvaranje te izložbe u Zagrebu, jedne od najvećih izložbi tog tipa, zasigurno će predstavljati veliki kulturni događaj za regionalnu i evropsku kulturnu, ali i širu javnost. Planirano je da svečanosti prisustvuju brojne zvanice iz političkog, kulturnog i vjerskog života Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Izložba "Pod nebom vedre vjere - Islam i Evropa u iskustvu Bosne" rezultat je sveobuhvatnog naučno-istraživačkog, edukativnog i izložbenog projekta, koji je realiziran pod okriljem Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u saradnji s brojnim institucijama kulture, arhivima, muzejima, galerijama, te istaknutim umjetnicima, naučnicima i stručnjacima.

Nažalost, regionalna, naročito evropska kulturna i politička javnost često nije dovoljno upoznata s dostignućima i vrijednostima islamske tradicije u Bosni i Hercegovini te doprinosom koji islamska kultura pruža afirmaciji moralnih, obrazovnih i umjetničkih tekovina unutar šireg evropskog konteksta.

Tematika izložbe obuhvata višestoljetno prisustvo islama i Bošnjaka u raznim aspektima društvenog života - od politike, kulture i nauke do obrazovanja i umjetnosti. Kroz svoje radove, eksponate i dokumente, ona prikazuje i sposobnost zajedništva, dijaloga, otvorenosti i prožimanja, naglašavajući kako se ova tradicija uklapa u širi evropski okvir.

Autor koncepta izložbe i glavni kustos je dr. sc. Aida Abadžić Hodžić.

Postavku izložbe u Hrvatskoj organiziraju Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj, pod sponzorstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, saborskog zastupnika Armina Hodžića i kompanije BH Telecom.

Partnerske institucije projekta dolaze iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a među njima su Orijentalna zbirka HAZU - Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, državni arhiv u Dubrovniku i Zadru, Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine, Muzej Sarajeva, Gazi Husrev-begova biblioteka i Bošnjački institut - Fondacija Adila Zulfikarpašića, Umjetnička zbirka Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Gazi Husrev-begov vakuf Sarajevo, Zavičajni muzej Travnik, Fondacija Meyli i Rukotvorine Nikšić - Zanat Konjic.

Posjetitelji će izložbu moći razgledati u Francuskom paviljonu, u periodu od 4. do 11. novembra ove godine od 10 do 19 sati, javila je MINA. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.