REGION

Moćni kineski milijarder kupuje Agrokor?

21.3.2017

Kineski ulagači i prije su htjeli ući kao suvlasnici u Agrokor, ali Ivica Todorić donedavno je odbijao tu mogućnost. Sad je ulazak kineskog kapitala izgledniji, a to se uklapa u njihovu strategiju širenja u centralnu i jugoistočnu Evropu.

Kako piše portal 24sata.hr, jaku bankarsku kinesku delegaciju, predvođenu jednim od najmoćnijih svjetskih bankara - Jiangom Jianquingom (63) jučer popodne ugostili su u Kulmerovim dvorima, dvorcu porodice Todorić u zagrebačkim Šestinama.

Moćni kineski bankar do jesenas je vodio ICBC, državnu kinesku banku, koja je druga najveća u svijetu po imovini. Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) jedna je od četiri državne kineske banke s golemim kapitalom i utjecajem.

Nakon 17 godina, Jianquing se penzionisao s mjesta čelnog čovjeka banke, ali samo da bi preuzeo posebni fond te banke, koji na raspolaganju ima nevjerovatnih deset milijardi eura za ulaganje u centralnu i jugoistočnu Evropu. Hrvatska je jedna od 16 zemalja u koje bi se novac trebao sliti iz novoosnovanog fonda.

Ivica Todorić trenutno je u teškim pregovorima i s ruskom državnom bankom Sberbank, koja sa svojom podružnicom drži gotovo 1,4 milijarde Agrokorovog duga. Ulazak "svježih" investitora zato bi mu pomoglo spasiti poslovno carstvo, koje su zagušile visoke kamate na kredite koji su uzimani za širenje poslovanja.

Glavni inicijator i posrednik u dolasku kineske delegacije u Hrvatsku je crnogorski biznismen i bivši političar Ratko Knežević. On je sad samostalni konsultant, živio je u Londonu, a četiri mjeseca proveo je u Kini u razgovorima s predstavnicima ulagača.

Todorić je delegaciji pokazao film o Agrokoru u čijem sastavu je 70-ak firmi koje godišnje ostvaruju 50 milijardi kuna prihoda. Navodno su Agrokor posjetili i južnokorejski investitori. No, dok konkretniji pregovori s novim ulagačima tek trebaju doći, Agrokor mora hitno pribaviti novac za tekuće poslovanje kako bi uredno podmirivao svoje obveze i prema dobavljačima i za kamate bankama.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.