ZAGREB

Dan bijelih traka obilježen i na Trgu bana Jelačića

Bitno nam je da javnosti ukažemo na ono što se događalo tog maja u Prijedoru i okolici, rekao Hodžić

Okupilo se više od stotinu građana. Anadolija

Avaz.ba

31.5.2020

Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba (VBNMGZ) u saradnji sa Zavičajnim klubom župe Stara Rijeka i okolica u spomen na žrtve zločina koji se dogodio u Prijedoru i dolini rijeke Sane 1992. godine obilježilo je Dan bijelih traka u Zagrebu na Trgu bana Josipa Jelačića.

Na Trgu se okupilo više od stotinu građana koji su bijelim trakama povezanim na rukama i dijeljenjem letaka prolaznicima po osmi put u Zagrebu obilježili Dan bijelih traka i na taj način iskazali pijetet i solidarnost sa žrtvama zločina Prijedora i Sanske doline.

Ove godine, s obzirom na trenutnu situaciju vezano uz epidemiju COVID-19 bolesti i propisanih mjera zaštite zdravlja ljudi, Dan bijele trake obiljen je simbolično.

Predsjednik VBNMGZ-a Armin Hodžić podsjetio je kako je u Prijedoru i okolici ubijeno više od 3.000 ljudi, od čega i 102 djece, dok je više od 30.000 ljudi s tog područja prošlo kroz logore.

- Bitno nam je da javnosti ukažemo na ono što se događalo tog maja u Prijedoru i okolici - poručio je Hodžić, piše Anadolija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.