POLICIJA MU ODUZELA LOPATU

Lopataru s Raba prijeti kazna do 28.000 KM, a moraće i na sud

Policija je pretresom njegovog doma pronašla i zaštićene školjke periske

Nenad Štokić. 24.sata.hr

Avaz.ba / 24.sata.hr

23.7.2020

Protiv Nenada Štokića s Raba bit će pokrenut prekršajni postupak i prijeti mu kazna do sto hiljada kuna (oko 27.700 KM), a zbog ispada s lopatom će se naći i na sudu. Policija je pretresom njegovog doma pronašla i zaštićene školjke periske.

Podsjećamo da je 24sata.hr objavio snimak s plaže u mjestu Barbat na kojoj Štokić silovito zamahuje lopatom prema kupačima. Ljutit, do koljena u moru, udarao je alatom od morsku površinu i tjerao nepoželjnike.

On je novinarima ovog portala otkrio da je plaža kraj koje je zamahivao lopatom (koju mu je oduzela policija) zapravo njegovo vlasništvo. Iako se tu doista radi o pomorskom dobru, ono nije provedeno u zemljišnim knjigama i Štokić na njega uredno polaže vlasništvo.

Međutim, Štokić je u trenutku lopatanja bio u moru, a more nije privatno vlasništvo. I za to će ipak biti prijavljen, kaže Miroslav Grgić, viši kontrolor Službe kontrole sigurnosti plovidbe stranih brodova.

- Prema onom što je objavljeno i analizom videosnimke, utvrđeno je da gospodin Štokić nije tjerao ljude sa svog posjeda koji je upisan u zemljišne knjige nego je ograničavao upotrebu morskog dobra, odnosno općeg dobra. Sa snimke je vidljivo da je do koljena u moru i da je kupač u moru. Taj dio akvatorija je opće dobro i njegovo ograničavanje je moguće ako se prethodno ishodi koncesija. S obzirom da iz cijelog slučaja proizlazi da Štokić nema koncesiju, on je prekršio članak 114, stavak 1, točka 1, Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, i to na način da je ograničavao upotrebu morskog dobra. Lučka kapetanija Rijeka i Uprava sigurnosti plovidbe pokrenut će inspekcijski nadzor i protiv njega pokrenuti prekršajni postupak, a tim člankom je propisana kazna od 15 do 100 tisuća kuna - rekao je Grgić.

Tjerao turiste lopatom. Screenshot

Također, za remećenje javnog reda i mira ga je prijavila i rapska policija te je prijavljen nadležnom općinskom sudu.

Policija je u utorak temeljem sudskog naloga, pretražila Štokićev dom i druge prostore tražeći lopatu kao dokaz u postupku. Oduzeli su mu je, kao i dvije poveće plemenite školjke periske čiji izlov je zabranjen još od 1977. Osim za narušavanje javnog reda i mira „lopatarenjem“, Štokić bi samo zbog periski mogao zaraditi kaznu od sedam do trideset hiljada kuna.

Što se tiče pronađenih periski, Štokići kažu da su ih iz mora izvukli turisti.

- Bile su razbijene, iščupali su ih sa sidrom od barke. Ja im nisam dao da ih uzmu jer ih čuvam kao oči u glavi. To mi stoji barem šest godina tu - kaže Štokić.

Komšije nerado javno progovaraju o njemu, pravdajući se kako ima čudnu narav.

- On je jednostavno puknut. Mi na Rabu koji se svi poznajemo za njega kažemo da je, onako, malo uvrnut, po svemu. Ponaša se tako da ono što vidi ispred svojeg imanja misli da je to sve njegovo, pa i more da je njegovo vlasništvo. Često on na toj plaži ima ispade prema turistima. Nasrće na njih, evo sada i s lopatom. Tjera ih iz mora ako neki i uspiju ući u vodu, prije nego ih spazi, vičući im da je to njegovo. Čak i neke ograde i prepreke on postavlja tu na plaži. Pa kako pobogu more može biti njegovo? Nikome on ne da u more osim svojim gostima kojima to još zasigurno i dobro naplati. Čak ljudima koji se voze biciklima u blizini zna priječiti prolaz i napadati ih. Na Rabu i u Barbatu ga znaju svi i nitko neće da s njim ima posla – govori o Štokiću jedan Rabljanin.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.