SLOVENIJA

Janša: Jedan dobavljač 5G tehnologije ima rizike, mi to shvatamo ozbiljno

Iako nikoga nije imenovao, mediji navode da je riječ o kineskom "Huaweiju"

Janša: Ne želimo rizik. Arhiv

Fena

6.10.2020

Slovenski premijer Janez Janša komentirao je u utorak neslužbenu informaciju da je njegova vlada „Huawei“ proglasila dobavljačem visokoga rizika kad je riječ o primjeni njegove 5G tehnologije, rekavši da se o temi kibernetičke sigurnosti raspravljalo, ali da zaključci ne navode konkretna imena.

Vlada i Vijeće za nacionalnu sigurnost više su puta razmatrali tu temu i pripremili okvir za postupanje države, pa i o porijeklu komercijalnih dobavljača te tehnologije, no rasprave o konkretnim preduzećima još nije bilo, kazao je Janša na konferenciji za novinare posvećenoj koronakrizi, odgovarajući na pitanja o tačnosti informacije o isključivanju „Huaweija“ od potencijalnih poslova s tom tehnologijom u Sloveniji.

- Prijedlog zaključaka još nije donesen, ali svi znamo da s tom kompanijom postoje neki rizici vezani na kibernetičku sigurnost i mi to uzimamo ozbiljno - kazao je slovenski premijer, izbjegavši spomenuti ime kineskog tehnološkog giganta.

Na pitanje o tvrdnji predstavnika „Huaweija“ za Sloveniju kako su pokušali stupiti u kontakt sa slovenskom vladom i pružiti garancije da nije riječ o kibernetički riskantnoj kompaniji, te da za suprotnu ocjenu nema utemeljenih razloga niti dokaza, Janša je odgovorio da se njegova vlada kao cjelina u tom smislu još nikad nije sastala s nekim preduzećem iako je imala kontakte "na ekspertnom nivou".

Tu nema nekih velikih tajni koje bi trebalo pojasniti, kazao je Janša.

Slovenski mediji objavili su prošle sedmice informaciju da je vlada „Huawei“ i njegove firme jednim svojim zaključkom označila za kompaniju s velikim sigurnosnim rizikom, što „Huawei“ smatra diskriminirajućim postupkom.

Krajem avgusta Slovenija je s SAD potpisala zajedničku izjavu o sigurnosnim uvjetima za uvođenje 5G tehnologije, nove generacije telekomunikacijskih mreža većeg kapaciteta i dosega, prilikom posjeta američkog državnog sekretara Majka Pompea (Mike) Ljubljani, prenosi Hina.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.