PRIŠTINA

Godišnji Izvještaj Evropske komisije predat vlastima Kosova, kriminal i korupcija ostaju problem

Izvještaj s pravom ističe da je Kosovo ispunilo sve uslove za liberalizaciju viznog režima od jula 2018. godine, rekao Hoti

Od zvanične Prištine traži se da uloži značajne napore u dijalogu sa Srbijom. Anadolija

Anadolija

6.10.2020

Šef Ureda Evroposke unije na Kosovu, ambasador Tomas Sunjog (Tomash Szunyog) predao je večeras predstavnicima kosovskih vlasti godišnji Izvještaj za Kosovo Evropske komisije, javlja Anadolija.


Amabasador Sunjog je Izveštaj najprije predao predsjednici Skupštine Kosova Vjosi Osmani, a potom i premijeru Kosova Avdullahu Hotiju s kojim je održao i konferenciju za novinare.


Premijer Hoti je tom prilikom istakao je da je, bez obzira na institucionalne promjene, Kosovo postiglo napredak, a ugovorno ostaje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom.

- Izvještaj s pravom ističe da je Kosovo ispunilo sve uslove za liberalizaciju viznog režima od jula 2018. godine i ono što sada radimo kao Vlada je da vodimo računa da ti uslovi i dalje budu ispunjeni. Drago mi je što je Izvještaj takođe istakao naš pristup kao nove vlade. Vjerujem da su to sada primijetili naši partneri, odlučnost snažnom pristupu za reforme evropskih integracija - rekao je Hoti.

Premijer je naveo da, prema Izvještaju EK za Kosovo za 2020. godinu, kriminal i korupcija ostaju problem, ali je kazao da je u protekla četiri mjeseca njegova Vlada pokazala odlučnost da vodi borbu protiv tih negativnih pojava.


Kao pozitivno iz IzvJeštaja, Hoti je izdvojio ocjenu da se na Kosovu poštuju ljudska prava i da su mediji slobodni, ali i da i on sam dijeli zabrinutost u vezi rada javnog servisa Radiotelevizije Kosovo gde je vidan upliv politike.


Dodao je da će narednih dana biti sačinjen detaljan plan rada prema smjernicama iz Izveštaja EK, što se vremenski poklapa i s pripremama novog budžeta i izradom investicionog plana za petogodišnji period.


Ambasador je naglasio da EU želi sve zemlje regiona bliže Uniji i to se pokazuje nizom aktivnosti. Kazao je da u Izveštaju nema nikakvih iznenađenja te da je u dijelu za Kosovo ocijenjeno da je zabilježeno poboljšanje u nekim reformama pravosuđa, ali da je bio ograničen napredak u suzbijanju organizovanog kriminala i korupcije.


Takođe, kako je kazao, izveštaj ističe da je održivi ekonomski razvoj bio ohrabrujući, ali pogoršanje situacije zbog pandemije COVID-19 zahtjeva bolji raspored javnih finansija.


- S prijevremenim izborima, dvij promjene vlade, vremenskim trajanjem formiranja vlade i političkom krizom usred karantina izazvanog novim koronavirusom, to nažalost znači da, uz neke izuzetke, napredak Kosova nije bilo kao što smo se nadali - rekao je Sunjog.


Hoti je izdvojio ocjenu da se na Kosovu poštuju ljudska prava i da su mediji slobodni. Anadolija

U redovnom godišnjem izvještaju o napretku država zapadnog Balkana u pregovorima s EU, pored ostalog se kritikuje i rad Skupštine Kosova koja nije poboljšala svoj ukupan učinak kao forum za konstruktivni politički dijalog i predstavljanje.


Od zvanične Prištine traži se da uloži značajne napore u dijalogu sa Srbijom, a postizanje sporazuma je hitno i presudno kako bi Kosovo i Srbija mogle da napreduju na svojim evropskim putevima.


U Izvještaju se navodi da je bilo nekog napretka u oblasti oporezivanja, slobodnog kretanja roba, usluga i kapitala, kao i u oblasti finansijskih usluga, javnim nabavkama i konkurenciji i energiji, dok nema napretka u oblasti obrazovanja.


Izvještaj daje smjernice institucijama za narednih12 meseci koje treba hitno realizovati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.