SARADNJA

Ministar odbrane Turske Akar stigao na Kosovo pa poručio: "Odnosi dvije zemlje jako važni"

Turski ministar je naglasio da su važni koraci koje Kosovo preduzima na putu evroatlanskih integracija i da je s tog aspekta važna razmjena vojnog iskustva i obuka između dvije države

Akar i Mehaj: Otvoreni razgovori. Anadolija

E. T. / Anadolija

28.12.2021

Ministar odbrane Republike Turske Hulusi Akar nakon sastanka s kosovskim ministrom odbrane Armendom Mehajem izjavio je da je Kosovo za Tursku važna zemlja na Balkanu, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministar Akar je kazao da su za Tursku odnosi dvije zemlje jako važni, imajući u vidu historijsku povezanost.

- Mi, kao Turska, kao dio Balkana, naravno da izbliza moramo da pratimo dešavanja na Balkanu i s tog aspekta Kosovo je važno za naše poslove. Na ovim sastancima pokušavamo da preduzmemo konkretne korake s ciljem da još više razvijemo naše odnose i saradnju - kazao je Akar.

Ministar Akar je istakao da je pitanje suvereniteta, integriteta i mira na Kosovu važno i za Tursku.



Proglašenje nezavisnosti Kosova

- Proglašenje nezavisnosti Kosova i odmah nakon toga priznanje od Turske je jako važno. S jedne strane su ekonomski razvoj Kosova i naša ekonomska saradnja, a s druge strane je naša saradnja u vojnoj oblasti. Odbrana i odbrambena industrija u posljednje vrijeme imaju pozitivan razvoj - kazao je Akar.

Turski ministar je naglasio da su važni koraci koje Kosovo preduzima na putu evroatlanskih integracija i da je s tog aspekta važna razmjena vojnog iskustva i obuka između dvije države.

Ministar Akar je kazao da je nedavno na sjeveru Kosova bila napeta situacija koju je Turska pažljivo pratila, ali da je sretan što se to pitanje riješilo. Također je naglasio da Turska pažljivo prati proces dijaloga između Prištine i Beograda koji je od velikog značaja i zato Turska podržava dijalog kako bi na Balkanu bilo stabilnosti i mira.


Naglasio je da će na sastancima biti riječi o konkretnim koracima koje kosovske institucije trebaju preduzeti protiv terorističke organizacije FETO, koja je prijetnja svima, a ne samo Turskoj.

Kosovski ministar odbrane Mehaj je ocijenio odličnim odnose između Kosova i Turske ne samo na diplomatskom nivou, već i na vojnom planu. On je kazao da je prijateljska veza kosovskog i turskog naroda pokazala da dva naroda nisu samo historijski povezana, već im je i budućnost povezana.

Mehaj je kazao da Kosovo i kosovski narod nikada ne zaboravljaju doprinos Turske tokom rata i u izgradnji kosovske države te podizanju kapaciteta Kosovskih bezbjedonosnih snaga.


Podrška Turske

- Što se tiče pitanja odbrane, Republika Turska je jedna od najvažnijih faktora u podizanju kapaciteta Kosovskih bezbjedonosnih snaga i uvijek ćemo biti zahvalni. Kao ministar odbrane i u ime Ministarstva odbrane jako sam zahvalan za doprinos i podršku Turske s aspekta odbrane, bezbjednosti i mira - kazao je Mehaj.

Kosovski ministar je istakao potrebu podrške Turske za učlanjenje Kosova u Partnerstvo za mir i NATO.

Ministra Akara je kosovski kolega dočekao najvišim vojnim počastima.

Ministra Akara su primili i predsjednica Kosova Vjosa Osmani i premijer Albin Kurti. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.