Iz jedne srbijanske turističke agencije otkrili su za Novu.rs da im jedan od glavnih problema sa grčkim ugostiteljima srbijanski turisti prave zbog – paprike.
Kako kažu, ne hvataju svi septembarske termine samo da bi uživali u toplom moru i plažama bez gužve, neki su tu prepoznali i dodatnu korist.
- Autobus usput stane u Leskovcu, tu kupe papriku u džakovima. I onda odmor iskoriste i za pečenje paprike – ne na plaži, već u apartmanima u Grčkoj - smije se sagovornik i pojašnjava nam kako „paprika turizam“ onima koji ga praktikuje zapravo donosi višestruku korist.
Prvo, ljetuju po gotovo nerealnim cjenama – poznato je da su krajem septembra aranžmani nekoliko puta niži nego u sezoni. Drugo, ne gube vrijeme za tradicionalno pripremanje zimnice. Treće, možda i ključno, ne troše svoju, već grčku struju za pečenje paprika, što im značajno olakšava račun za taj mjesec – a to bi u narednim mjesecima moglo da bude još izraženije.
Grčki ugostitelji su, navodno, svjesni šta se dešava, ali nemaju rešenje. Ipak, sigurno je da im „paradajz turizam“ više nije najveća noćna mora kad su Srbi u pitanju.
Od žalbi koje stižu na račun ponašanja srbijanskih turista, daleko ispod te je ona na račun tinejdžera koji pod stolom hotelskog restorana dolivaju u čaše sok i pivo kupljene u obližnjem supermarketu.