SPECIJALNI IZASLANIK SAD

Gabrijel Eskobar: Nama je potreban cijeli zapadni Balkan u Evropskoj uniji

Ideja koju smo počeli 1989. godine da stvaramo Evropu kao cjelinu, slobodnu i mirnu, još nije završena i na tome još trebamo raditi, rekao je Eskobar

Eskobar: EU je jedan od najjačih partnera SAD. Agencije

E. Ć. / Glas Amerike

3.6.2022

Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar (Gabriel Escobar) rekao je danas kako ideja slobodne i mirne Evrope nije potpuna bez zapadnog Balkana. 

Poručio je da Vašington podržava pokretanje međuvladinih konferencija Evropske unije sa Sjevernom Mkaedonijom i Albanijom.

- Nama je potreban cijeli zapadni Balkan u Evropskoj uniji. Ideja koju smo počeli 1989. godine da stvaramo Evropu kao cjelinu, slobodnu i mirnu, još nije završena i na tome još trebamo raditi - rekao je Eskobar za Glas Amerike (VoA) na makedonskom jeziku, nakon strateškog dijaloga SAD i Sjeverne Makedonije u Washingtonu, prenosi Tanjug.



Nema zamjene za EU

Eskobar je dodao da Sjedinjene Američke Države snažno podržavaju kretanje Sjeverne Makedonije ka članstvu u EU i izrazio nadu da će Sjeverna Makedonija i Bugarska, "koje su dobri saveznici i cijenjene članice NATO-a", uspjeti pronaći način da to riješe kompromisom, dijalogom i dobrom voljom za pregovore.

Naveo je kako Vašington podržava "Otvoreni Balkan", Berlinski proces, Zajedničko regionalno tržište i CEFTA, kao i sve druge inicijative koje zbližavaju regiju, ali je istakao da one ne mogu biti zamjena za Evropsku uniju, te da je EU jedan od najjačih partnera SAD u svijetu.

- Ne postoji zamjena za članstvo u EU. Zato se moramo fokusirati na to. EU je jedan od naših najjačih partnera u svijetu. Sjeverna Makedonija je, također, važan partner. Dakle, želimo vidjeti ovo dvoje spojeno - rekao je Eskobar.

Potencijal zapadnog Balkana

On je rekao da zapadni Balkan ima ogroman ekonomski potencijal.

- Zapadni Balkan je najbrže rastući dio Evrope. Ima potencijal da bude regionalni lider u oblasti obnovljivih izvora energije, transporta i skoro sve ostalo što dolazi iz regije može biti lider, tako da sve što ih okuplja snažno podržavamo - rekao je Escobar za Glas Amerike.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.