PRIZNAO KRIVICU

Otac monstrum dobio 50 godina zatvora za ubistvo svoje troje djece

Suđenje Haraldu Kopicu u Zagrebu počelo jutros, a presuda mu izrečena u 14 sati

Harald Kopic na suđenju. Pixsell

Index.hr

7.6.2022

Harald Kopic (Kopitz) (57) priznao je danas krivicu za ubistvo svoje troje djece. Kopicu je na zagrebačkom Županijskom sudu danas počelo suđenje iza zatvorenih vrata zbog optužbe da je u septembru prošle godine u stanu ubio svoje troje djece.

Sud je u 14 sati objavio da je Harald nepravomoćno osuđen na 50 godina zatvora, što je maksimalna zatvorska kazna u Hrvatskoj. Za smrt svakog djeteta pojedinačno dobio je po 27 godina. Peteročlano sudsko vijeće na čelu sa sutkinjom Ivom Gradiški Lovreček presudu je donijelo u jednom danu.

Suđenje je bilo zatvoreno za javnost. Odluku da suđenje ne bude javno sutkinja Iva Gradiški Lovreček donijela je uz saglasnost optuženog, njegove obrane i tužilaštva radi zaštite dostojanstva pokojne djece i njihove majke. Kopic je prethodno na sud doveden iz zatvora s lisicama na rukama, a sudnica je ispražnjena prije nego što se izjasnio o krivnji.

Tužilaštvo Kopica tereti da je 24. septembra 2021. oko 22 sata u stanu u zagrebačkom naselju Mlinovi, gdje je boravio sa svoje troje djece, od kojih je dvoje imalo sedam i jedno četiri godine, "s unaprijed stvorenom namjerom da ih ubije iskoristio povjerenje djece prema njemu kao ocu i počinio navedena kaznena djela".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.