PREMIJER KOSOVA

Kurti o struji na sjeveru: Sljedeća sedmica je ključna

Treba zapamtiti da su to četiri ranije ugovorene usluge, poručio je Kurti

Albin Kurti. AGENCIJE

A. O. / Kossev

18.6.2022

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je da dani u sljedećoj sedmici su ključni da se vidi da li će biti finalizovan dogovor o početku implementacije energetskog puta.

To je izjavio u iščekivanju novog susreta u Briselu, ali i sve češćih navoda kako Beograda, tako i Prištine, o mogućnosti postizanja sporazuma o struji na sjeveru Kosova.


Četiri nadležnosti

Kurti je kazao da u samom tekstu sporazuma neće biti dodato ništa više osim četiri nadležnosti, koje su, tvrdi, dogovorene za četiri općine na sjeveru Kosova, prenio je portal KoSSev.

- Treba zapamtiti da su to četiri ranije ugovorene usluge – ugradnja brojila za energiju, održavanje brojila, fakturisanje i naplata. Ovu obavezu smo ispunili. Neće biti dodatnih usluga mimo ove četiri usluge i izvan četiri općine na sjeveru Kosova - rekao je on, a prenosi Koha.

Kurti je pozvao na oprez zbog „neistina koje mogu javno da se iznesu“, jer se, prema njegovim riječima, traže izgovori da se ovaj dogovor ne postigne.


Odstupiti od dogovora

On je upozorio da se mora paziti da narednih dana ne oštete proces nagađanjima, niti četvrtinom istine, jer se traže izgovori da se odstupi od dogovora kojem su blizu.

Kurti je dodao da energetski sporazum nije vezan za viznu liberalizaciju viznog režima za Kosovo i da u Briselu nema zvaničnika koji ne prihvataju sporazum koji podrazumijeva uzajamno priznanje Kosova i Srbije.

- Dijalog je popločan za pravno obavezujući sporazum koji se fokusira na uzajamno priznanje. Ima zvaničnika u EU koji to jasnije govore, ima i drugih koji su rezervisani, ali nema zvaničnika u Briselu koji ne razumiju i ne prihvataju da puna normalizacija očigledno znači i uzajamno priznanje - rekao je on.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.