KATASTROFALNO NEVRIJEME

Grad veličine jajeta padao 15 minuta, vjetar čupao stabla

Pričinjena je velika šteta na poljoprivrednim usjevima, putevima, ali oluja je nosila i crjepove sa kuća

Pričinjena je velika materijalna šteta. Telegraf.rs

H. J. I.

21.6.2022

Jak grad veličine kokošijeg jajeta pogodio je tokom poslijepodnevnih sati teritoriju Dragačeva u Srbiji. Na najvećem udaru našle su se mjesne zajednice Dragačica, Bjelica, Vučkovica i Kotraža. Nevrijeme je potrajalo oko 15 minuta, a za to vrijeme pričinjena je velika šteta na poljoprivrednim usjevima, putevima, ali oluja je nosila i crjepove sa kuća.

- Navikli smo na nevrijeme, ali ovo od danas je bilo izuzetno silovito. Grad je na pojedinim mjestima bio izuzetno krupan, da je lupao automobile i crijep na kućama. Krov pomoćnog objekta je sada sav u rupama. Tamo gdje je grad zakačio maline čija je berba već počela, od njih ništa nije ostalo - kaže za RINU Žiko Ranović iz sela Bjelica čije je domaćinstvo pretrpjelo veliku štetu.


Prema riječima prvog čovjeka općine Milivoja Dolovića dejstvovano je pravovremeno sa svih protivgradnih stanica.


- Ispaljeno je 76 raketa i to je doprinjelo da se umanji šteta od nevremena koje nas je zadesilo. Kolike su tačno štete znat će se nakon prestanka padavina, a komisija će ukoliko bude bilo potrebe biti poslata na teren. Najveću štetu zasigurno su pretrpjeli malinjaci, a oštećeni su i lokalni seoski putevi.


Nevrijeme je trajalo 15 minuta - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Od siline nevremena, pojedina stabla su iščupana iz korjena i na taj način su prekinula saobraćaj. Čim vremenske prilike to dozvole, krenut će se u sanaciju šteta koje je izazvala oluja - izjavio je Dolović.

On ističe da se zbog ozbiljnosti stanja ne isključuje ni mogućnost uvođenja vanredne situacije na dijelu teritorije općine Lučani.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.