PRIŠTINA

Mađarska predsjednica nakon susreta sa Osmani: Podržavamo euroatlantske integracije Kosova

Kosovska predsjednica je navela da je Kosovo posvećeno dijalogu sa Srbijom i da konačni sporazum treba da se fokusira na međusobno priznanje

Sastanak Novak i Osmani. AA

S. S.

13.9.2022

Novak i Osmani održali sastanak. AA

Za mir i stabilnost Evrope, potrebni su mir i stabilnost i u ovom regionu, izjavila je predsjednica Mađarske Katalin Novak koja boravi na Kosovu na poziv predsjednice Kosova Vjose Osmani.

Mađarska predsjednica je dočekana najvišom državnom ceremonijom na Trgu Ibrahim Rugova ispred Predsjedništva Kosova, a potom je održan sastanak dve predsjednice. Novak je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Osmani izjavila da njena država podržava euroatlantske integracije Kosova, te da je od početka bila za ukidanje viza kosovskim građanima.

Doprinos KFOR-a

Ona je dodala da su za mir i stabilnost Evrope, potrebni mir i stabilnost i u ovom regionu, te da tome doprinose trupe KFOR-a.

- Nadamo se da će što brže učlanjenje u Evropsku uniju doprinijeti tom cilju. Mađarska je posvećena tome i podržava euroatlantske integracije zemalja zapadnog Balkana, uključujuci i Kosovo - kazala je Novak.

Mađarska predsjednica je dodala da treba nastaviti dijalog Kosova i Srbije kako bi strane pronašle trajno rješenje. Istakala je da rat u Ukrajini i energetska kriza pogađaju obje zemlje i da je ogroman izazov kako obezbijediti električnu energiju.

Predsjednica Osmani se složila da je energetska kriza veliki problem i da zato treba povećati saradnju među državama kako bi građani što manje osjetili tu krizu.

Osmani je kazala da je došlo vrijeme da Kosovo odnose sa EU podigne na viši nivo zbog čega će Kosovo do kraja godine aplicirati za dobijanje statusa kandidata za članstvo. Navela je da Kosovo u tom procesu očekuje podršku Mađarske, kao i za učlanjenje u različite organizacije.

Liberalizacija viza

- Vi znate da su prošle pune četiri godine od kada je Kosovo ispunilo sve kriterijume za liberalizaciju viza. Želim da vam se zahvalim što je Mađarska uvijek podržavala taj proces za građane Republike Kosovo, ali vas također molim da ostanete šampion u toj podršci kako bi Kosovo zaista imalo odluku o liberalizaciji viza tokom ove godine, tokom češkog predsjedavanja - kazala je Osmani.

Kosovska predsjednica je navela da je Kosovo posvećeno dijalogu sa Srbijom i da konačni sporazum treba da se fokusira na međusobno priznanje.

Istakla je da su odnosi Kosova i Mađarske odlični, te se posebno zahvalila na velikoj pomoći kosovskim studentima, naglasivši da je oko 300 studenata do sada dobilo stipendije od mađarske države.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.