SJEVER KOSOVA

Počelo uklanjanje barikade u mjestu Rudare kod Zvečana

Ovo je jedna od najvećih barikada na putevima kojom je sa 14 kamiona, cisterni i autobusa od 10. decembra bio blokiran magistralni put Mitrovica - Leposavić

H. J. I.

29.12.2022

Počelo uklanjanje barikade u mjestu Rudare - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

Oko 15 sati u mjestu Rudare, kod Zvečana, na sjeveru Kosova, počelo je uklanjanje kamiona kojima je blokiran magistralni put Mitrovica - Leposavić.

Trenutno, kamion-dizalica kojim upravlja maskirana osoba pokušava da pokrene parkiranu cisternu. Tri kamiona su već udaljena, javila je ekipa Anadolije sa mjesta događaja.


Jedna od najvećih barikada

Ovo je jedna od najvećih barikada na putevima na sjeveru Kosova, kojom je sa 14 kamiona, cisterni i autobusa od 10. decembra bio blokiran magistralni put Mitrovica - Leposavić. Tu barikadu je proteklih dana u smjenama danonoćno čuvalo na desetine lokalnih Srba, ali i maskirane osobe.

Ekipa Anadolije jutros je na ovom mjestu zatekla prazne šatore, a mogla se vidjeti samo po neka osoba. Ispred barikade, iz pravca Mitrovice, bila su stacionirana su tri džipa KFOR-a.

Ranije danas, Kosovska policija saopćila je da je uklonjena barikada koja se nalazila unutar dva kilometra od Graničnog prelaza "Merdare" između Kosova i Srbije, na srbijanskoj strani, koji je nakon dva dana ponovo otvoren za saobraćaj.


Garancije SAD i EU

Uklanjanje barikada na Kosovu počelo je nakon sinoćnjeg poziva predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je uslijedio nakon sastanka sa Srbima sa Kosova, održanog u Raškoj.

Prethodno, u srijedu direktor Kancelarije za Kosovo pri srbijanskoj Vladi Petar Petković izjavio je da je Srbija dobila "nikad jače garancije" Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Evropske unije (EU) koje ispunjavaju zahtjev kosovskih Srba da ne postoje nikakvi spiskovi za hapšenje ili krivično gonjenje zbog njihovog učešća u mirnim protestima ili na barikadama.

Srbi duže od dvije sedmice teškom mašinerijom blokiraju puteve na sjeveru Kosova, zbog hapšenja Dejana Pantića, bivšeg pripadnika Kosovske policije, osumnjičenog za napad na službenike Centralne izborne komisije Kosova. Nekoliko dana kasnije, uhapšen je i Slađan Trajković, još jedan bivši pripadnik Kosovske policije, koji je optužen za terorističke akte. Obojici je određen pritvor od 30 dana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.