ŠEF DIPLOMATIJE

Borelj: Radim na organizaciji dijaloga Beograda i Prištine na visokom nivou

EU najsnažnije osuđuje nasilje na sjeveru Kosova koje smo vidjeli prethodnih dana

Žozep Borelj. AP

FENA

30.5.2023

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj (Josep Borrell) izjavio je da radi na organizaciji dijaloga Beograda i Prištine na visokom nivou i da očekuje od vlasti u Prištini da suspendiraju sve policijske akcije oko općinskih zgrada na sjeveru Kosova, a da demonstranti odstupe.

Borelj je kazao da je jutros razgovarao s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem, a s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem tokom noći, i da je pozvao obje strane na smirivanje situacije.

"EU najsnažnije osuđuje nasilje na sjeveru Kosova koje smo vidjeli prethodnih dana. Nasilne akcije protiv civila, medija, KFOR-a, pripadnika zakona...To je neprihvatljivo, stvara vrlo opasnu situaciju", rekao je Borelj te dodao da EU čvrsto stoji uz KFOR u očuvanju mira i sigurnosti na Kosovu, prenosi Radiotelevizija Srbije.

"Svaka jednostrana akcija se mora izbjeći. Pozivamo obje strane na provedu ranije dogovorene sporazume, kako bi se situacija normalizirala. EU očekuje da se u sklopu dijaloga Beograda i Prištine nađe rešenje kojim će se garantirati mir za sve građane", istakao je Borelj.

Iz kosovske policije saopćeno je kako istražuju sve slučajeve koji su se dogodili u ponedjeljak na sjeveru Kosova, tokom protesta Srba u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, a koji su organizirani povodom preuzimanja dužnosti gradonačelnika, etničkih Albanca, izabranih na lokalnim izborima u aprilu.

Kako stoji u saopćenju iz kosovske policije, demonstranti, pojedinci "i kriminalne grupe, uz ekstremno nasilje, doveli su do eskalacije i degradacije sigurnosne situacije sjeveru zemlje do tačke ugrožavanja života ljudi, uključujući i živote službenika institucija sigurnosti".

Također iz kosovske policije je saopćeno da su u ponedjeljak privedene dvije osobe srpske nacionalnosti zbog sumnje da su učestvovale u ekstremno nasilnim napadima eksplozivnim napravama na vojnike KFOR-a, policiju i novinare.

Istovremeno iz Udruge novinara Kosova saopćeno je da su u utorak demonstranti napali novinare nekoliko medija u općini Leposavić.

„U općini Leposavić novinare više od 10 medija napale su maskirane osobe. Kolege iz Tëvë1 obavijestile su nas da su im neki ljudi razbili kamere s izgovorom da ih ne smiju snimati jer nose maske”, saopćio je iz te udruge.

Portparol Evropske unije (EU) Peter Stano smatra da su i Srbija i Kosovo odgovorni za novonastalu situaciju na sjeveru Kosova te je kazao kako očekuje da će se rješenje naći u okviru procesa dijaloga koji uz posredovanje EU vodi u Bruxellesu.

"Ova situacija nije nastala sama od sebe, već je posljedica okolnosti i razvoja događaja za koji su odgovorne obje strane", kazao je Stano.

Radio Slobodna Evropa javlja da specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak pokušava organizirati susret premijera Kosova Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u slovačkoj Bratislavi.

Slovački glavni grad spominjan je kao moguće mjesto susreta dvojice čelnika u procesu dijaloga kosova i Srbije, jer su obojica pozvani da učestvuju na globalnoj sigurnosnoj konferenciji Globsec koja se održava u Slovačkoj, prenosi Klankosova.

Premijer Kurti najavio je da će u utorak poslijepodne učestvovati na panelu o putu zapadnog Balkana u Evropsku uniju, a na istom panelu učestvovat će i Lajčak, bivši predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i bivši premijer Bugarske Kiril Petkov.

U međuvremenu, očekuje se da će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u srijedu učestvovati na panelu o temi: "Otvoreni put - Zapadni Balkan natrag na posao". Na panelu će učestvovati i premijer Albanije Edi Rama i premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski.

Vučić se nakon sastanka s ambasadorima zemalja Kvinte susreo i s ruskim ambasadorom u Srbiji Aleksandrom Bocan-Harčenkom te zatražio hitnu provedbu mjera koje bi garantirale sigurnost Srba na Kosovu, što je preduvjet za svaki dalji razgovor s predstavnicima Prištine.

Vučić je dodao da takvo ponašanje ima cilj podizanje tenzija u cijeloj regiji, zbog čega je zahtijeva hitno povlačenje kosovskih specijalnih jedinica policije i reakciju međunarodne zajednice koja bi garantirala sigurnost Srba na Kosovu, saopćeno je iz press službe srbijanskog predsjednika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.