VISOKI RPEDSTAVNIK EU

Borelj potvrdio: Sljedeće sedmice sastanak sa Vučićem i Kurtijem u Briselu

Sam Borelj je potvrdio da će proces dijaloga biti pauziran dok se ne smire tenzije na sjeveru Kosova

Sa jednog od prethodnih sastanaka. Printscreen

H. J. I.

15.6.2023

Visoki predstavnik Evropske unije za zajedničku vanjsku politiku i sigurnost Žozep Borelj (Josep Borrell) potvrdio je da će se naredne sedmice održati sastanak predstavnika Kosova i Srbije. 

- Pozvat ću dvije strane, Kosovo i Srbiju, na sastanak za upravljanje kriznim situacijama ovdje u Brisel sljedeće sedmice - rekao je Borelj.

Sastanak o upravljanju krizom

Informaciju da je Borelj pozvao Aleksandra Vučića i Albina Kurtija potvrdio je glasnogovornik Peter Stano.

Diplomatski izvori su za RSE naglasili da se ovaj susret ne može smatrati rundom dijaloga već sastanakom o upravljanju krizom.

Sam Borelj je potvrdio da će proces dijaloga biti pauziran dok se ne smire tenzije na sjeveru Kosova. O tome je izvijestio Kurtija u pismu poslanom u četvrtak 14. juna. Šef evropske diplomatije je ocijenio važnom saradnju EU sa NATO-om, pogotovo u svjetlu tenzija na sjeveru Kosova.

Utvrđuju se činjenice šta se tačno dogodilo prilikom hapšenja policaja

Potvrdio je da Brisel i dalje radi na utvrđivanju činjenica šta se tačno dogodilo prilikom hapšenja trojice policajaca sa Kosova.

- U međuvremenu, moramo da pozovemo na smirivanje situacije na terenu. Svakim danom vidimo da se situacija pogoršava. Ponovo smo u režimu upravljanja krizom - naglasio je Borelj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.