BRISEL

Borrelj nakon odvojenih sastanaka s Kurtijem i Vučićem: Saglasili smo se o potrebi novih izbora na sjeveru Kosova

U Briselu danas nije održan trilateralni sastanak visokog predstavnika Borrelja s premijerom Kurtijem i predsjednikom Vučićem

Borelj i Lajčak s Vučićem. Twitter

Anadolija

22.6.2023

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Žozep Borelj (Josep Borrell) izjavio je da je u odvojenim sastancima s premijerom Kosova Albinom Kurtijem i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem bilo saglasnosti samo o potrebi organizovanja novih izbora u četiri opštine na severu Kosova, javlja Anadolija.

U Briselu danas nije održan trilateralni sastanak visokog predstavnika Borrelja s premijerom Kurtijem i predsjednikom Vučićem, već su održani samo odvojeni sastanci.

- Na današnjim sastancima s liderima Kosova i Srbije, fokusirali smo se na to kako da smirimo situaciju na terenu, kako organizovati nove izbore i kako se vratiti dijalogu i sprovođenju cjelokupne implementacije dijaloga - kazao je Borelj.

Očekivanja EU

Borelj je naveo da je na sastancima s liderima Kosova i Srbije iznio jasna očekivanja EU-a.

- Razgovarali smo o modalitetima i napredovanju. Neprihvatljiva su proizvoljna hapšenja ili maltretiranje zatvorenika. EULEX Kosovo će igrati snažniju ulogu u nadgledanju. Tri policajca zadržana u Srbiji moraju biti hitno i bezuslovno puštena na slobodu - naveo je visoki predstavnik na Twitteru.

Obustavljanje policijskih akcija

Borelj je u izjavi za medije nakon sastanaka rekao da je od Kosova traženo obustavljanje policijskih akcija u opštinskim objektima na sjeveru Kosova i da četiri gradonačelnika privremeno obavljaju svoje dužnosti van općinskih objekata.

Za Srbiju je rekao da je očekivanje da se demonstranti povuku istovremeno s povlačenjem policije te da se onda trebaju održati vanredni izbori uz puno učešće Srba.

Borelj i Lajčak s Kurtijem. Twitter

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.