HRVATSKI PREMIJER

Plenković za uravnotežen pristup na Kosovu, bez pristranosti

Moja je poruka da treba biti balansirani pristup, a ne da se jednoj strani pripiše više odgovornosti, rekao je Plenković

Andrej Plenković. Fena

FENA

30.6.2023

Hrvatski premijer Andrej Plenković zauzeo se za izbalansirani pristup prema Srbiji i Kosovu, a ne da se jednu stranu pritiska više od druge.

"Politika EU mora biti izbalansirana"

- Ja sam jasno kazao da politika EU-a mora biti izbalansirana, da deeskalacija mora ići s obje strane - rekao je Plenković nakon završetka samita, gdje su se čelnici država članica osvrnuli u svojim zaključcima i na stanje na sjeveru Kosova.

U četiri općine sa srpskom većinom na sjeveru Kosova iznimno je napeto posljednjih nekoliko sedmica.

Krajem maja lokalni Srbi su se usprotivili da gradonačelnici etnički Albanci preuzmu dužnost nakon lokalnih izbora u četiri sjeverne općine na kojima je izlaznost bila samo 3,4 posto jer su ih Srbi, koji čine većinu na sjeveru, bojkotirali podsjeća Hina.

Sankcije Kosovu

U sukobima je povrijeđeno 30 pripadnika mirovnih snaga (KFOR) i više od 50 srpskih protestanata. Nakon toga srbijanske snage uhapsile su trojicu kosovskih policajaca, koji su kasnije pušteni.

- Vidjeli smo kako, na koji način i ko je napao vojnike KFOR-a i predstavnike EULEX-a. Moja je poruka da treba biti balansirani pristup, a ne da se jednoj strani pripiše više odgovornosti - rekao je Plenković.

EU je nakon tih događaja uveo određene sankcije Kosovu, zbog čega mnogi smatraju da su predstavnici Unije pristrani u korist Srbije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.