SRBIJANSKA PREMIJERA

Brnabić: Dva pitanja postoje između EU i Srbije, a to su Kosovo i Rusija

Nažalost, u posljednja 24 mjeseca i posebno prošle godine, imali smo konstantnu tenziju, rekla je Brnabić

Brnabić sa Fon der Lejen. Twitter

A. O.

4.7.2023

Premijerka Srbije Ana Brnabić tokom posjete Briselu izjavila je da između Srbije i njenog članstva u Evropskoj uniji postoje još dva pitanja, a to su normalizacija odnosa sa Prištinom i neuvođenje sankcija Rusiji.

Brnabić se u Briselu sastala sa zvaničnicima EU, a tom prilikom se obratila i na panel-diskusiji, koju organizuje medijska platforma "Euraktiv Srbija" o temi "Da, ali: vizija budućnosti Srbije u EU", i istakla da je kosovski problem jedan od najvećih izazova, koji ne zavisi samo od Srbije.

- Za tango je potrebno dvoje. Nažalost, u posljednja 24 mjeseca i posebno prošle godine, imali smo konstantnu tenziju, provokacije i nestabilnost - navela je Brnabić.

Trud za mirnu situaciju

Ona je rekla da se Beograd, uz veliku podršku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, trudi da situacija bude mirna i stabilna, koliko god je to moguće.

- To su pitanja koja uvijek „iskoče“ i izvor su konstantne frustracije. Ali, sve u svemu, ako želite da postanete dio kluba, klubu je dozvoljeno da pomjeri stativu. Možete da budete frustrirani i nezadovoljni zbog toga, ali ako želite da postanete dio kluba, morate da poštujete njegova pravila - rekla je Brnabić.

Jedina opcija

Ona je istakla da je jedina opcija za održivu i prosperitetnu budućnost Srbije da postane članica EU, ističući da je to glavni strateški prioritet Srbije kada je riječ o vanjskoj politici.

- Mi smo ekonomski već dio EU. Kulturološki, geografski i historijski smo dio evropskog kontinenta i evropske porodice nacija. Na kraju krajeva, ne mislim da imamo plan B - rekla je Brnabić.

Ona je navela da je 65 posto direktnih stranih investicija u Srbiji iz EU, kao i da 65 do 70 posto izvoza Srbije ide u zemlje Unije.

- To je put kojim je Srbija odlučila da ide i najbolji mogući put za nju. EU je najuspešniji mirovni projekat u historiji čovečanstva i da, ukoliko neko treba da bude deo tog mirovnog procesa, to je svakako Balkan - rekla je Brnabić.

Ona je navela da Srbija ima otvorena dva od pet klastera, kao i da se nada da će do kraja godine biti otvoren još jedan, prenio je Tanjug.

Napredak Srbije

Ona je ukazala da je Srbija najviše napredovala kada je riječ o ekonomiji, prosječna plaća u Srbiji polako sustiže standard EU, a da je ostalo još mnogo reformi u oblasti vladavine prava, među kojima su potpuna implementacija medijske strategije, borba protiv korupcija, ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

- U reformi pravosuđa promijenili smo naš Ustav, uz podršku EU, Vijeća Evrope i Venecijanske komisije, kako bismo bili sigurni da je naše pravosuđe u potpunosti nezavisno od bilo kakvog političkog uticaja - rekla je Brnabić.

Brnabić se danas u Briselu sastala sa komesarom EU za ekonomiju Paolom Đentilonijem (Gentiloni), komesarom EU za proširenje Oliverom Varheljijem (Varhelyi) predsjednikom Evropskog vijeća Šarlom Mišelom (Charles Michel), te da predsjednikom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen (Von der Layen).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.