HRVATSKA

Plenković: Ovo je bila jedna od najjačih grmljavinskih oluja u Zagrebu

Morat ćemo se naviknuti da bi se ekstremni fenomeni mogli događati u sve kraćim vremenskim intervalima

Hrvatski premijer Andrej Plenković. Anadolija

Anadolija

20.7.2023

Hrvatski premijer Andrej Plenković osvrnuo se na početku sjednice Vlade Hrvatske na snažno olujno nevrijeme koje je jučer pogodilo ponajviše Zagreb, ali i područja 14 hrvatskih županija.

- Prema trenutno dostupnim informacijama, od posljedica nevremena povrijeđeno je više od 60 osoba, nažalost su smrtno stradale četiri osobe, i to dvije na području Grada Zagreba, jedna na području Brodsko-posavske županije te jedan vatrogasac na području Vukovarsko-srijemske županije. Izražavamo žaljenje zbog četiri izgubljena života, izražavamo sućut njihovim porodicama, a svim povrijeđenima želimo brz oporavak - izjavio je Plenković.

Saniranje štete

Plenković je poručio kako će Vlada RH pomoći u saniranju nastalih šteta te kako je, prema podacima koji se prikupljaju, oštećeno više od 2.000 objekata, stambenih i privrednih, te veći broj vozila, a nastale štete i dalje će se utvrđivati.

Prema podacima Hrvatske vatrogasne zajednice, angažirano je preko 5.000 vatrogasaca koji su učestvovali u 1.700 intervencija. Pripadnici inženjerijske pukovnije Hrvatske kopnene vojske angažirani su i na raspolaganju za pomoć u saniranju šteta.

Zahvala premijera

Premijer se zahvalio civilnoj zaštiti, vatrogascima, policiji, vojsci, hitnoj medicinskoj pomoći, komunalnim službama i lokalnoj vlasti te sugrađanima koji su pomogli u sanaciji šteta.

- Ovo je bila jedna od najjačih grmljavinskih oluja u Zagrebu, palo je 20 do 35 litara kiše po četvornom metru u svega 10 minuta, a udari vjetra bili su olujni na granici orkanskih. Pojava ovako ekstremnih oborina samo su najnoviji znak sve bržih i sve razornijih klimatskih promjena koje pogađaju ne samo Hrvatsku i Europu, nego i cijeli svijet - rekao je Plenković.

Morat ćemo se naviknuti da bi se ekstremni fenomeni mogli događati u sve kraćim vremenskim intervalima, poručio je Plenković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.