PORTPAROL

Stano: EU cijeni smanjenje policije na sjeveru Kosova, ali traži nove izbore što prije

Portparol za vanjsku politiku Evropske unije Peter Stano je rekao da su koraci kosovske strane veoma važni i u pravom smjeru

Peter Stano. Anadolija

Anadolija

17.8.2023

Portparol za vanjsku politiku Evropske unije Peter Stano izjavio je danas na konferenciji za novinare da EU pozdravlja dalje smanjenje prisustva Kosovske policije u i oko objekata četiri općine na sjeveru Kosova, ali da je potrebno da Kosovo preduzme i druge korake na deeskalaciji situacije.

Stano je rekao da su koraci kosovske strane veoma važni i u pravom smjeru, ali trebalo bi što prije raspisati i vanredne izbore u općinama Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, u kojima živi većinsko srpsko stanovništvo.

Ukidanje kaznenih mjera

Kazao je da za ukidanje kaznenih mjera Evropske unije, Kosovo mora da ispuni sve zahtjeve Brisela iznesene u saopćenju od 3. juna. U tom kontekstu, ponovio je da zvanična Priština treba da povuče sve policijske snage iz općinskih zgrada, udalji gradonačelnike iz ovih zgrada i omogući njihovo djelovanje iz alternativnih objekata, kao i da raspiše vanredne izbore za četiri općine na sjeveru, uz učešće lokalnih Srba.

- Kao i za sve ostalo u dijalogu, rokovi nisu u našim rukama, oni zavise od sposobnosti strana da obezbijede neophodne zahtjeve, odnosno kriterijume ili obaveze. Da bi se sadašnja kriza riješila, rekli smo više puta, trebalo bi što prije raspisati vanredne izbore u četiri općine na sjeveru. Izbore treba organizovati na kompletan i sveobuhvatan način, što podrazumijeva puno i bezuslovno učešće kosovskih Srba, a veoma je važno i da se stranke vrate dijalogu Kosovo-Srbija - rekao je Stano.

Implementacija Aneksa iz Ohrida

Istakao je važnost povrataka dijalogu kako bi se razgovaralo o tačkama Sporazuma iz Brisela i Aneksa za njegovu implementaciju iz Ohrida.

- Strane moraju da počnu da rade na normalizaciji, da krenu naprijed na evropskoj agendi, jer ako nema napretka u dijalogu, nema napretka na evropskom putu - naglasio je Stano.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.