DOGAĐAJ IZ JULA

Podignuta optužnica zbog fizičkog obračuna u Skupštini Kosova

Optužnica je podignuta protiv zamjenika premijera Kosova Besnika Bislimija i poslanika Mergima Lushtakua, Hajdara Beće i Bekima Hakshiua

Tučnjava u Skupštini Kosova. Screenshot

Anadolija

30.10.2023

Osnovno tužilaštvo u Prištini podiglo je optužnicu protiv zamjenika premijera Kosova Besnika Bislimija i poslanike Demokratske partije Kosova Mergima Lushtakua, Hajdara Beće i Bekima Hakshiu zbog fizičkog obračuna u Skupštini Kosova.

Osnovno tužilaštvo u Prištini saopštilo je da je Državni tužilac, nakon sprovođenja istraga, prikupljanja i analize dokaza, podigao optužnicu protiv okrivljenih B.B., H.B., M.L. i B.H., povodom fizičkog obračuna 13.07.2023, tokom održavanja redovne plenarne sjednice Skupštine Kosova.

Nanošenje povreda

Prema optužnici, okrivljeni B.B, M.L. i H.B. terete se za krivično djelo „napad“, dok za okrivljenog B.H. postoji osnovana sumnja da je izvršio krivično djelo „laka tjelesna povreda“.

Državni tužilac je povodom podizanja optužnice, predložio Sudu da okrivljeni budu proglašeni krivim i kažnjeni po zakonu za krivična djela koja im se stavljaju na teret.

Za vrijeme govora premijera Albina Kurtija na sjednici Skupštine Kosova, poslanik Demokratske partije Kosova Mergim Lushtaku prišao je govornici i flašicom vode polio Kurtija i zamjenika premijera Besnika Bislimija koji je sjedio u dijelu za ministre pored govornice. Bislimi je potom gađao flašicom Lushtakua.

Ukidanje potjernice

Reagovali su odmah ostali ministri i poslanici i došlo je međusobnog pesničenja predstavnika vlasti i opozicije.

Do napada je došlo u trenutku kada je premijer Kurti govorio o dogovoru u vezi deeskalacije situacije na sjeveru Kosova i kada je pomenuo da je kriminalcu Milanu Radojičiću, potpredsjedniku Srpske liste, predhodna vlast ukinula potjernicu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.