BIVŠI HRVATSKI MINISTAR

Protiv Banožića podnesena krivična prijava: Evo koliko mu zatvorska kazna prijeti

Prvi je to epilog saobraćajne nesreće koju je izazvao Banožić

Banožić: Nalazi se u bolnici. Emica Elvedji/Pixsell / Citatelj/Vinkulja.hr/Pixsell

N. H.

12.11.2023

Policijska uprava vukovarsko-srijemska je podnijela krivična prijavu protiv Marija Banožića, sada već bivšeg ministra odbrane Hrvatske, a na teret mu se zazivanje saobraćajne nesreće iz nehaja sa smrtnom posljedicom. 

Ukoliko ova kaznena prijava bude prihvaćena i ona u tom odlukom rezultira optužnicom, Banožiću prijeti od jedne do osam godina zatvora. 

Prvi je to epilog saobraćajne nesreće koju je izazvao Banožić, kada je svojim džipom krenuo preteći kamion nakon čega je došlo do direktnog sudara sa kombijem kojim je upravljao 40-godišnji Goran Šarić. 

Policija i tužilaštvo još uvijek utvrđuju okolnosti tragedije, dok je Banožić još uvijek u teškom stanju. 

- Stanje gospodina Banožića je stabilno. On je još uvijek izvan neposredne životne opasnosti, ali smo vrlo oprezni obzirom na vrstu i opseg povreda koje je pretrpio. Novi jutrošnji nalazi ne pokazuju nikakvu značajnu progresiju ozljeda - rekao je doc. dr. Krunoslav Šego, zamjenik direktora KBC-a Osijek, dodavši kako se bivši ministar i dalje ne sjeća prometne nesreće te da i dalje nije pri punoj svijesti:

- S njime se može komunicirati, ali ta svijest nije puna svijest. Teško je za reći koliko će takvo stanje trajati, u najboljem slučaju barem još nekoliko dana - kazao je osječki ljekar.

Što se tiče policijskog ispitivanja Banožića, Šego je kazao kako ne vjeruje "da policija od njega u ovom stanju može dobiti neke relevantne informacije." Također, za sada nije u planu ni da se bivšeg ministra premješta u neku drugu bolnicu.

Iz policije su, pak, naveli i kako će se nad tijelom poginulog Gorana Šarića ‘‘po nalogu zamjenice Županijskog državnog odvjetništva u Vukovaru, obaviti obdukcija u Nacionalnoj memorijalnoj bolnici "Dr. Juraj Njavro" u Vukovaru‘‘, kao i da su od Banožića izuzeti nesporni uzorci krvi i urina radi analize.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.