NEVJEROVATAN MISTERIJ

Tijelo Seada bilo 13 godina u mrtvačnici: Iz policije pojasnili zašto je slučaj trajao toliko dugo

Lice je bilo neprepoznatljivo, a uz tijelo nisu pronađeni dokumenti ili drugi identifikacijski elementi

Društvene mreže

D. R.

7.6.2024

Tijelo Seada Kukuruzovića, koji je nestao prije 13 godina, sve vrijeme je bilo u Zavodu za sudsku medicinu u Zagrebu. Iako je tijelo pronađeno četiri mjeseca nakon nestanka, obavljena je obdukcija i izuzet DNK, no provjere su tu stale.

Naime, njegovo tijelo pronađeno je četiri mjeseca nakon  nestanka, no nije identificirano sve do prije nekoliko dana. Nakon službene identifikacije tijelo je pokopano u petak, 31. maja 2024. na groblju na Markovom polju.

Proces trajao 13 godina

Iz policije su za 24sata odgovorili na upit zašto je cijeli proces trajao 13 godina i kakva je inače procedura s tijelima koja ostanu neidentificirana nakon obrade na Zavodu za sudsku medicinu.

- U službene prostorije II PP Zagreb 17. marta 2011. godine pristupio je član porodice i prijavio nestanak Seada Kukuruzovića. U prijavi je navedeno da se Sead Kukuruzović iz porodične kuće udaljio najvjerovatnije 17. marta 2011. godine, tokom noći ili u ranim jutarnjim satima, ostavivši osobne dokumente, mobitel i naočale u kući. Nakon prijave nestanka, u više navrata poduzete su radnje traganja za nestalom osobom i pretraživanje terena.

Nakon skoro četiri mjeseca, 25. jula 2011. godine, u Zagrebu, Sajmišna cesta bb, u rijeci Savi, pronađeno je mrtvo tijelo nepoznate muške osobe, s opsežnim truležnim promjenama. Pronađeno tijelo, zbog opsežnih truležnih promjena, nije se moglo daktiloskopirati. Lice tijela je bilo neprepoznatljivo, a uz tijelo nisu pronađeni dokumenti ili drugi identifikacijski elementi. Tijelo, zbog promjena i potpune neprepoznatljivosti lica, tada nije dovedeno u izravnu vezu s nestankom Seada Kukuruzovića. Također, iako policijski službenici u saradnji s liječnicima obducentima procjenjuju moguća dob osobe i vrijeme smrti, nije se došlo do korisnih informacija jer, što su truležne promjene tijela opsežnije, procjene starosti osobe i vremena smrti su nepreciznije.

Provjere bile negativne

Nepoznato tijelo je tada bilo dovedeno u vezu s više prijavljenih nestalih osoba na području PU zagrebačke, ali i cijele RH, kao i u vezu s mogućim nestancima osoba u Republici Sloveniji te je putem kanala međunarodne policijske suradnje DNK profil dostavljen u Sloveniju. Tadašnje provjere su bile negativne. Nakon toga, biološki uzorak nepoznatog tijela dostavljen je u Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“, gdje je izrađen DNK profil. Želimo napomenuti kako policija aktivno traga za nestalim osobama, kao i da poduzima niz radnji u cilju identifikacije tijela koja do sada nisu identificirana.

Što se tiče mjera koje su policijski službenici poduzeli, između ostalog, objavili su u nekoliko navrata i fotografije neidentificiranih tijela kako bi se došlo do korisnih saznanja o identitetu, no i to ovisi o stanju pronađenog tijela. 

Također ističemo da je Interpol na globalnoj razini, unazad nekoliko godina poduzeo niz radnji s ciljem međusobnog umrežavanja nacionalnih DNK evidencija policija članica Interpola i drugih organizacija, radi provjera DNK profila neidentificiranih tijela s DNK profilima bliskih srodnika nestale osobe. U okviru umrežavanja i unaprjeđenja procesa nastala je baza podataka naziva „I-familia“ čija je namjena usporedba DNA profila jednog ili više bliskih srodnika s profilom nestale osobe na globalnoj razini.

Tako je na području Republike Hrvatske intenziviranjem radnji s ciljem traganja za nestalim osobama i identifikacije nepoznatih mrtvih tijela u avgustu 2023. godine, temeljem raspisa Ravnateljstva policije, započela analiza svih predmeta nestalih osoba i u slučaju da od članova porodice nije bio izuzet biološki uzorak, isti se naknadno izuzimao.

Iz tog razloga je u februaru 2024. godine ostvaren kontakt s porodicom Kukuruzović te su od roditelja izuzeti biološki uzorci - kazali su iz policije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.